Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var en av mange som tok turen innom teltet for fotoutstilling med bilder av arbeidende kvinner fra hele verden var stilt ut. Målet med utstillingen er å samle nok medlemmer og støtte til å reise en statue av «Småbrukskjærringa» i Romedal sentrum, og «med en stum, men talende statue sette fokus på alle kvinners ønske om å få ta del i en global rettighet – rent vann».

– Sånn var det en gang, og sånn er det dessverre den dag i dag i hundrevis av land. Det gås 2 millioner kilometer hver dag for å hente vann, sier Johansen, og drar klare paralleller mellom tilværelsen i Norge på starten av 1900-tallet og kvinner i utviklingsland, sier Harald L. Johansen

Tidligere klassekompiser

– Vi er en gammel skoleklasse fra Romedal som driver med dette her. Vi møttes igjen for noen år siden, og har gått sammen for å få opp en statue. Alt er klart og godkjent, men mangler å få inn flere medlemmer, så vi får noen penger, sier Olav Maagaard.

– Hva blir prisen på statuen?

– Det blir borti en million, for den er i to-meters høyde, sier Maagaard.

– Skjønner ikke omfanget

Harald L. Johansen tror fotoutstillingen vil hjelpe folk å få øynene opp for prosjektet.

– Vi er i en fase hvor vi har fått masse avslag av folk vi forventet skulle hjelpe oss. Vi skjønner ikke hvorfor, men jeg tror ikke dem skjønner omfanget enda, rett og slett. De vet ikke hvor stort dette er, sier Johansen.

– Det vi gjør nå er å synliggjøre det enda bedre enn det vi har gjort tidligere. Du ser dem er her, og synes det er interessant. Det er tydelig at vi må ut og fortelle hva vi driver med. Da tror jeg nok kanskje at folk vi være med på dansen, sier Johansen.

Opprette egen ærestittel

For å skape blest om prosjektet har organisasjonen også opprettet en pris kalt «Årets Småbrukerkjærring», en ærestittel som skal gis til personer som «over tid utmerker seg spesielt positivt i forholdet med sine medmennesker» og «er aktiv i tiltak for trivsel og sameksistens, og utfører en framtidsrettet innsats for samfunn og miljø». Den første mottakeren ble stangeordfører Nils A. Røhne, som fikk overrakt diplomet fra scenen på Romedalsdagene.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00