– Det vil nok skape diskusjoner, sier rådmann Bjørn Gudbjørgsrud mens han står i heisen som fører ham opp til 5. etasje i rådhuset hvor kontoret hans ligger.

For det er litt av en brannfakkel Gudbjørgsrud nå kaster inn i sykehusdebatten.

Les hva Anita Ihle Steen og sykehusledelsen svarer nederst i artikkelen.

I en innstilling som skal opp til politisk behandling i formannskap og kommunestyret, ber han i realiteten politikerne i kommunen om å si nei til å bygge nytt sykehus ved Mjøsbrua slik styret i Sykehuset Innlandet selv vil, og heller sette i gang et mulighetsstudie for etablering av et nytt hovedsykehus i Hamar. Enten som et storsykehus for hele Innlandet, eller som et av to sykehus i en modell med to store akuttsykehus i Hedmark og Oppland.

Høringsutspill

– Saken er under høring og jeg har nødt til å være tydelig om dette nå. Jeg mener ideen om et hovedsykehus ved Mjøsbrua er en dårlig idé, sier rådmannen.

Han mener det er flere årsaker til dette: Først og fremst mener han de statlige føringene er entydige: at sykehus skal bygges i de mest befolkningstette områdene og i nærheten av kollektivknutepunkt.

– Den samfunnsmessige delen av utredningen fra sykehusledelsen er veldig svak. Miljømessig vil et sykehus ved Mjøsbrua være et dårlig alternativ. Det vil være mye reising både for pasienter og ansatte. Jeg er opptatt av sykehuset bør ligge i et befolkningstett område, sier han.

Helst skulle han sett at det ble bygget et hovedsykehus for hele Innlandet i Hamar, men pragmatikeren i ham sier det nok er mer realistisk med to sykehus – ett i Hamar og ett i Oppland.

– Det finnes tomter

Rådmannen er også klar på at det finnes egnede tomter til å bygge et slikt sykehus i Hamar. Både i Hamar sentrum, men også på områder som Hamar flyplass og Vien.

– Jeg ønsker å se mer konkret på aktuelle tomter. Det vil blant annet ha noe å si hvor den framtidige jernbanetrassen går, sier han.

Han er klar over at utspillet hans vil vekke reaksjoner. Kanskje spesielt hos nabokommunen Ringsaker.

– De ønsker et sykehus ved Mjøsbrua, og hadde jeg vært rådmann i Ringsaker, så ville jeg også gått for det. Jeg mener dog at et sykehus i Hamar er bedre for hele Innlandet enn om det ligger ved Mjøsbrua, sier Gudbjørgsrud, som ser fram til den politiske diskusjonen dette vil få når det skal opp til behandling.

Ihle Steen: - Ikke overraska

– Jeg orker ikke å bruke tida mi til å være skuffet, sier Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen.

- Dette gjør ikke saken enklere og er litt synd ettersom Hamar tidligere gjennom regionrådet har sagt at vil gå inn for et felles sykehus for Hedmark og Oppland med plassering ved Mjøsbrua. Samtidig er jeg ikke overrasket, sier hun.

Ringsaker er som kjent veldig innstilt på et fellessykehus med Oppland, men lar seg likevel ikke hisse opp av innstillingen eller uttalelsen til rådmannen hvor han omtaler et sykehus ved Mjøsbrua som en «dårlig idé.

– Det er veldig mange høringsinstanser og Hamar bestemmer ikke dette alene. Rådmannen må få lov til å komme med sin innstilling og så får vi se hva politikerne Hamar mener, sier Steen.

Hennes kollega i Hamar, ordfører Einar Busterud, sier han er «grunnleggende enig» med rådmann Gudbjørgsrud om å gå inn for å vrake sykehus ved Mjøsbrua og satse på sykehus i Hamar.

- Kjent med ulike syn

Prosjektdirektøren i Sykehuset Innlandet vil ikke kommentere utspillet fra rådmannen i Hamar.

– Men vi er godt kjent med at det er ulike syn, sier prosjektdirektør Roger Jenssen til Hamar Arbeiderblad. 

Både ledelsen og styret i Sykehuset Innlandet har tidligere uttalt at den beste løsningen er å bygge et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua, sammen med gode lokale behandlingstilbud. Prosessen er nå inne i en høringsperiode, det vil si et tidsrom hvor kommunene i Hedmark og Oppland, politiske partier og andre instanser kan si hva de mener om saken. Styret i Sykehuset Innlandet vil ta en avgjørelse i høst. Jenssen vil heller ikke kommentere påstanden fra rådmannen om at den samfunnsmessige delen av utredningen fra sykehusledelsen er veldig svak.

– Det er bra at debatten går, sier Jenssen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.