Denne uken har tusenvis av barn over hele landet hatt sin første skoledag. Spente og håpefulle møter de opp med ny ransel, og foreldrene står stolte i bakgrunnen.

– Men, det er et lite problem: det er ikke like lett for alle. For familiene med lav inntekt, er en oppstart i barnehage eller SFO forbundet med store månedlige utgifter, som gir sterke innhogg i familieøkonomien, sier Mikkelsgård til HA.

ØKENDE FATTIGDOM

For det er stadig flere barn i Norge som lever i et hjem hvor inntekten er vedvarende lav. Tall fra SSB viser at i 2001 levde 3,3 prosent av barn i Norge i slike familier. I 2015 hadde tallet steget til rundt ti prosent, eller nesten 100.000 barn i hele landet. Mikkelsgård forteller at politikerne under valgkampen møter mange skjebner.

– Vi møter mange slags folk når vi går på dørbank, og vi kommer i prat. Noen forteller at de må vurdere om de har råd til å sende ungene i barnehage eller på SFO. Men de har heller ikke råd til å la være, de må jo jobbe. Dermed har de ikke mulighet til å sende ungene på andre fritidsaktiviteter, beskriver Venstre-politikeren.

– NASJONAL LØSNING

Mikkelsgård mener situasjonen er i ferd med å skape et større klasseskille, og er bekymret for framtiden til barna som må holdes hjemme på grunn av foreldrenes økonomi.

– Jeg tror sjansen for å falle utenfor er større. Det kan skape negative ringvirkninger som kan vare hele livet ut, sier han.

I Hamar har tallene også økt de siste årene. I 2013 levde 9,6 prosent av barna i kommunen i en fattig familie. I 2015 var tallet 11,3 prosent. I Løten er tilsvarende tall 14,4 prosent.

Mikkelsgård mener derfor gratis barnehage og SFO kan være et virkemiddel for å gi de fattige familiene større handlingsrom.

– Vi er nødt til å tenke nytt om velferdsordningene våre, sier han.

– Men hvor skal grensen settes?

– Vi må selvsagt ha hjelp av folk som vet hva de driver med, til å gjøre den beregningen. Men når vi begynner å se på samfunnsregnskapet, tror jeg vi vil se at samfunnet kan spare enorme summer med effekten dette får på ungdommene, svarer Mikkelsgård.

– Og hvordan skal det finansieres?

– Dette må være en nasjonal løsning, så det er statlig finansiering vi snakker om, sier han.

Ser andre løsninger

Karin Andersen (SV) mener andre tiltak kan ha større effekt enn å sikre gratis barnehage og SFO.

– Jeg kan absolutt være med på å diskutere lavere pris for SFO og barnehage, men vi kommer ikke utenom å løfte inntektene til familiene også, Boutgifter er for eksempel det som knekker økonomien til mange barnefamilier, sier Andersen til HA.

Derfor mener SV-politikeren at det også er viktig å øke barnetrygd og bostøtte, og sikre barnetillegget til uføre.

– Så må vi også få bort at kommunene har lov til å trekke like mye i sosialhjelp som du får i barnetrygd. Det hullet må vi tette, mener Andersen, og erkjenner at det økende antallet fattige barn er i ferd med å bli et stort problem.

– Vi har et politisk ansvar. Vi er nødt til å løfte de fattige barnefamiliene, og vi må gi de mer å leve for. Både unger og voksne blir syke, og blir påført en skam, sier hun.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.