Brukerutvalget består av representanter fra ulike pasientorganisasjoner i Innlandet, og er satt sammen for å gi Sykehuset Innlandet råd for å skape en bedre hverdag for pasientene. Torsdag fikk utvalget skryt under styremøtet i Sykehuset Innlandet for at de den siste tiden har kommet mer på banen. Og når det gjelder framtida, er utvalgets mening at det beste for pasientene er å bygge et nytt hovedsykehus, der behandling av fysiske sykdommer samles med psykiatri og rus.

Kort fortalt er de opptatt av å få et sykehus hvor hele kroppen kan behandles.

– Vi mener det er slik at menneskekroppen må ses under ett. Kropp og sjel hører sammen, sier leder Per Rasmussen.

– DET BESTE KOMPROMISSET

Dermed sier Brukerutvalget i sin høringsuttalelse det samme som en annen viktig stemme for pasientene: pasientombudet i Hedmark og Oppland. Men der pasientombudet ikke ville peke på en lokalisering, mener Rasmussen fra et pasientperspektiv at det er opplagt hvor sykehuset skal ligge: i nærheten av Mjøsbrua.

– Hvorfor mener dere at den beste lokaliseringen er der?

– Mjøsbrua er det beste kompromisset vi kan få, svarer Rasmussen.

For Brukerutvalget er redde for det som begynner på lokalisering og ender på debatt. Særlig hvis man velger en modell med to eller tre store akuttsykehus, tror Rasmussen det vil det utløse mer bråk og en ny opphetet diskusjon mellom mjøsbyene og Elverum. Og for de mange som i dag opplever å være en kasteball mellom ulike sykehus og enheter, mener Rasmussen det er på tide at vi får en avgjørelse om hvordan Sykehuset Innlandet skal se ut i framtida.

– Det beste for pasientene er om vi slipper en ny lokaliseringsrunde, fastslår utvalgslederen.

NY HELIKOPTERBASE

Brukerutvalget påpeker også viktigheten av å opprettholde og styrke lokale helsetilbud, og ser for seg at de nåværende sykehusene i framtida også kan fylles med sykehjemsplasser og med kommunale akuttplasser.

– Vi tror jo at mye behandling kan legges lokalt, i samarbeid med kommunene, sier Rasmussen.

En solid ambulansetjeneste og en ny helikopterbase ved et nytt hovedsykehus er også viktig, påpeker utvalget.

Styret i Sykehuset Innlandet skal etter planen fatte et vedtak om ny sykehusstruktur i høst, og avgjørelsen blir så sendt videre til Helse Sør-Øst for endelig behandling. Byggestart for et eventuelt nytt sykehus, er tidligst satt til 2022.

Fakta

En høringsperiode er et tidsrom hvor organisasjoner, politiske organer og andre kan komme med innspill og anbefalinger til en prosess.

Totalt fikk Sykehuset Innlandet inn 98 høringsuttalelser i høringsperioden om ny sykehusstruktur, som nå er over.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.