I år som i fjor er det den yngre generasjon som arrangerer 8. mars-toget i Hamar, og initiativtakerne i Hamar Rød Ungdom er ikke fornøyd med at det er slik.

– Vi veldig skuffet over at Hamar ikke har en fungerende 8. mars komité. De siste årene er det ungdommen i Hamar som har tatt et tak. Det er gøy å organisere dette, men også skuffende at ikke Hamar kommune organiserer dette selv, sier Dyveke Dufseth (18), nestleder i Rød Ungdom.

Les også: Vil samle kvinnene til 8. mars-feiring.

GÅR FOR #METOO

Trioen HA snakker med dagen før dagen, mener kvinnedagen akkurat nå er mer aktuell enn noensinne, og de peker på flere tema som gjør dagen aktuell.

– Hvorfor er kvinnedagen viktig?

– Det #metoo viste i høst, er at kvinnekampen er langt fra over. Det er en dag som er like viktig i dag som tidligere, om ikke enda viktigere, sier Eirik Berg (20).

– Vi har sett at seksualisering og trakassering foregår i det skjulte. Og så er det kampen om likelønn, men vi har blitt opplært til ikke å snakke om lønna vår, så den debatten er vanskelig, mener Dufseth.

Nestlederen oppfatter også at feminisme ofte er et misforstått begrep.

– Jeg liker definisjonen i ordboka. Den sier at feminisme er en tro på sosial og økonomisk likestilling mellom kjønn og mellom alle personer. Alle er like uansett hvilket kjønn, farge og legning de har, sier Dufseth.

– Jeg har også lagt merke til at homofili fortsatt blir sett ned på. Jeg trodde vi var forbi den tida, men det henger fortsatt igjen, selv i vår generasjon, forteller Berg.

HÅPER PÅ LANGT TOG

Toget i Hamar vil gå fra Stortorget klokken 17.30, og endestasjon er rådhuset. Der blir det en appell ved Ida Johanna Aaraas, etterfulgt av debatt om #metoo mellom ungdomspolitikerne. De fleste ungdomspartiene i Hamar har meldt sin ankomst til toget og debatten, i tillegg kommer også Amnesty i Hedmark.

– I fjor var vi 60, vi håper på flere i år. Alle er velkomne, fastslår Rød Ungdom-leder Gaute Rosvold (17).

– Hva mener dere kommunen bør gjøre, og hvorfor bør kommunen bli med og ta et tak?

– Det er vanskelig for oss og nå ut til mange og fortelle at det er et tog. Det vil også framstå mer offisielt og profesjonelt om kommunen er med. Dette er en kjempeviktig dag, og en dag som er verdt å markere, svarer Dufseth.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.