I skolegården flokker barna seg rundt SV-lederen, som må forklare hvorfor han skal i avisen. Det blir også tid til en sykkelprat, og noen av barna viser Lysbakken et par vågale triks. Til HA sier partilederen at SV er opptatt av at barna skal bli sett og hørt. Derfor mener partiet det må fastsettes nasjonale regler for hvor mange elever det skal være per lærer.

– Nå har vi muligheten til å gjøre noe historisk: bli kvitt overfylte klasserom. Det er det aller viktigste for å skape en enda bedre skole, sier Lysbakken.

PRISLAPP: TO MILLIARDER

I SVs forslag, er det lagt opp til at det maks skal være 15 elever per lærer i 1.-4. trinn, og maks 20 elever per lærer fra 5.-10. trinn. For å oppfylle målet, er det på landsbasis behov for 2.802 nye lærere, og Hamar ville fått 21 nye lærere med et slikt krav. Prislappen er beregnet til om lag to milliarder kroner, og pengene skal komme direkte fra staten.

– Hvorfor er dette viktig for SV?

– Flere lærere vil gi mer tid og oppmerksomhet til hvert enkelt barn. Vi er nødt til å tilpasse skolen mer til den enkelte, sier Lysbakken.

– EN SKANDALE

SV er også kritiske til kravene for å få plass på grunnskolelærerutdanningen. Søkerne må ha minst 4 i matte, og prestasjonene i andre teller ikke, hvis ikke dette er på plass. Dagbladet skriver torsdag at det per nå er 260 ledige studieplasser, og Lysbakken tror det henger sammen med kravene. Han mener en god norsklærer ikke må være mattegeni.

– Det kravet er en skandale. Jeg har blitt kontaktet av mange ungdommer som brenner for å bli lærere, men som ikke får lov til å bli det. Jeg tror norsk skole går glipp av mange lærertalenter, sier Lysbakken.

Han får støtte av Karin Andersen, SVs førstekandidat i Hedmark.

– Vi er nødt til å gjøre noe med opptakskravet, det er for stivbeint. Nå avvises søkere som åpenbart kan bli gode lærere, samtidig som antall ufaglærte i norsk skole øker, sier Andersen.

Tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) viser at det i 2016 var om lag 3.500 ufaglærte i undervisningsstillinger i norsk skole, i tillegg til rundt 18.000 assistenter.

– En god skole er viktig. Alle elevene skal ha det bra, og lære mye. Da må vi ha flere lærere, mener Andersen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.