Arbeiderpartiet sendte søndag tekstmelding til 500.000 velgere med oppfordring om å stemme på partiet. Det er første gang Ap gjør noe slikt.

Det tok ikke lang tid før både politikere og folk flest reagerte på å ha fått SMS fra noen de ikke ønsket å høre fra.

FRP-JOHNSEN: Desperat og i kirketiden

En av de første som reagerte var Tor André Johnsen fra Ringsaker. Førstekandidaten til Fremskrittspartiet i Hedmark meldte følgende på Facebook søndag formiddag:

"Ap har blitt fullstendig desperate. Forstyrre meg med desinformasjon og propaganda midt i kirketiden en søndag formiddag!"

FRP-JOHNSEN OM EGEN AKSJON

I forkant av valget i 2009 sendte Frp tilsvarende SMS til samtlige førstegangsvelgere - ikke bare de som var med i partiet.

- Gjør dette at din harde kritikk av Ap blir flau - siden dere gjorde det samme selv, Johnsen?

- (He he). Klarte ikke Ap å finne noe bedre å ta oss på enn at vi også sendte ut SMSi 2009? Venstresiden har kritisert meg for å vise til såkalt gamle saker da jeg har vist til noen år gamle saker som har vært mye nyere enn en snart ti år gammel sak. så nei jeg er ikke flau for å kritisere Ap for at de ikke har lært at man ikke bør bryte direkte inn i privatlivets fred rett før valget og i hvertfall ikke på en søndag formiddag midt i kirketide. Vi lærte forøvrig av kritikken i 2009 og sender nå sms kun til medlemmer., sier Johnsen og legger til:

- Men Ap lærte tydeligvis IKKE!

FRP-BEHRENS: Propaganga i KIRKETIDEN

Frp-politiker Erling Behrens fra Hamarskrev følgende på Facebook:

"Jeg fikk SMS fra Det norske Arbeiderparti midt i kirketiden i dag med oppfordring til å stemme på dem. Propaganda på sitt verste. Ingen respekt for norske verdier! Ikke ofte jeg blir sint, men her har AP godt langt over streken. (...) Ikke var det anledning til å svare på en frekke SMSen heller. Feigt! Et lavmål i norsk valgkamp. La det bli et selvmål!"

FRP-BEHRENS OM EGEN AKSJON

Mens Johnsen overhodet ikke tar selvkritikk så unnlater Behrens å svare konkret på hvorvidt informasjonen om Frps SMS-aksjon gjør at hans kritikk av Ap blir flau:

- Jeg mener at man uansett ikke skal sende slike meldinger ut til alle. Jeg er heller ikke tilhenger av at man skal få rundt og banke på dører hjemme hos folk.

- Ser du at du møter deg selv i døra med kritikken din?

- Dette var på en tid da jeg ikke var aktiv. Ap gjorde også dette på en tid på døgnet som jeg ikke synes noe om - i kirketiden. Det som skjedde i 2009 er en stund tilbake i tid. Dette er ikke noe man skal praktisere, sier Behrens.

SLIK SKJEDDE UTVELGELSEN

- Vi ønsker å nå bredt ut med vår politikk og mobilisere flest mulig velgere, sier kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet til NTB.

Tekstmeldingen ble sendt fra Ap sentralt og nådde rundt 500.000 velgere. Mottakere ble valgt ut basert på ulike kriterier, først og fremst bostedsadresse og alder. Langerud sier SMS-stuntet var planlagt lang tid i forveien og ikke kommer som et resultat av sviktende målinger.

LOVLIG KAMPANJE

Ifølge Forbrukerombudet er kampanjen ikke i strid med lovverket.

– Politiske budskap som dette omfattes ikke av den bestemmelsen vi har i lovverket. Loven regulerer rett og slett ikke budskap fra politiske partier, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet Frode Elton Haug til VG.

Avisen ifølge NTB har mottatt henvendelser fra velgere som reagerer på Ap-kampanjen og viser markedsføringsloven. Der heter det blant annet at det er forbudt innen næringsvirksomhet å rette markedsføringshenvendelser til personer uten samtykke ved elektroniske kommunikasjonsmetoder.

Nettavisen meldte søndag at mange raser mot kampanjen.

FORSTÅR REAKSJONEN

Førstekandidat Anette Trettebergstuen svarer slik når HA spør om hun synes SMS-kampanjen var en god idé: 

- Vi vet at dette er et grep som virker mobiliserende. Alle mobiliserer helt til det siste. SMS er et verktøy som relativt enkelt å bruke for å nå mange. Derfor ble det brukt nå. Når man sender ut til så mange så treffer man selvsagt også noen som ikke vil ha denne meldingen. Jeg forstår at de reagerer, sier Trettebergstuen.

SVARER VERKEN JA ELLER NEI

- Men var kampanjen en god idé?

- Hvis man ikke har noe til overs for Arbeiderpartiet, eller tilhører et annet parti, så forstår jeg som sagt at noen reagerer.

- Spørsmålet var om du nå - sett i ettertid - mener at det var en god idé å sende slik SMS til 500.000?

- Jeg tror nok at de fleste tåler en slik SMS, sier Trettebergstuen og understreker:

- Men vi skal ha respekt for at noen mener at det kan bli for mye.

MISTET VELGER I STANGE

En av de som reagerte på kampanjen er Stange-advokat Ann Kristin Bogen. Hun la søndag ut følgende melding på Facebook:

"Da har Arbeiderpartiet tatt jobben med å legge inn mobiltelefonnumrene våre i sin database og sendt en personlig sms oss til oss hvor de sier at dersom vi bryr oss om skole og eldre så må vi stemme Arbeiderpartiet. (Hvilket betyr at hvis vi ikke stemmer AP så bryr vi oss ikke om skole og eldre)
Nå hadde jeg nesten falt ned på at jeg skulle stemme AP – MEN: Denne personlige henvendelsen endret mitt standpunkt. Jeg misliker personlige påtrykk fra politiske partier like mye som jeg misliker personlige påtrykk fra religiøse organisasjoner som f.eks Jehovas Vitner. Jeg er et selvstendig tenkende menneske som får daglig input via aviser, tv, facebook og reklame om hva de ulike partier angivelig har tenkt å gjøre hvis de får regjeringsmakt.
Jeg går i vranglås når noen setter seg på meg personlig og forteller meg at hvis jeg ikke gjør som de sier så betyr det at jeg ikke bryr meg.
Dersom jeg utover dagen mottar sms'er fra de øvrige politiske partier så blir jeg vel sittende hjemme."

ET UNNTAK FRA STANGE

Når HA spør Bogen om det er OK å siterer fra hennes Facebook-side svarer hun at det er OK og legger til dette:

- Jeg bruker ikke å kommentere eller debattere samfunnsspørsmål på min FB-side. Den er forbeholdt personlige ting. Så når jeg gjør det så er det fordi jeg er skikkelig opprørt. Godt valg!"


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.