På spørsmål fra NRK ved 10-tiden om han blir sittende som partileder, virker Ap-lederen opplagt og offensiv.

–Hundre prosent. Det er et veldig enkelt svar, sier han.

Videre fikk han spørsmål om det også vil gjelde alle de fire neste årene i opposisjon på Stortinget.

–Nå er vi på slutten av en fireårsperiode og vi er på første dag på en ny. Men er du leder så er du leder hundre prosent, og det er jeg, sier Ap-lederen.

Støre var på vei til å besøke sin mor på sykehjem, og skal senere tirsdag delta på sentralstyrets evalueringsmøte klokken 13. Der skal partiledelsen gå gjennom hvorfor partiet kun fikk 27,4 prosent av stemmene fra årets stortingsvalg, 3,4 prosentpoeng mindre enn i 2013.

–Vi skal gå gjennom dette, og begynner det arbeidet i dag. Det blir bra å komme i gang med hverdagen, sier Støre.

Han syns for øvrig det er interessant at de rødgrønne med MDG og Rødt rent tallmessig fikk flere stemmer enn de borgerlige.

– Ja det er jo interessant å se. Velgerne beveget seg i alle fall ikke mot Høyre i dette valget, men det ble ikke sterkt nok på vår side til å kunne få nok mandater. Så det får være inspirasjon til at vi har det folk er opptatt av inne, og så får vi organisere oss godt for å få den tilliten tilbake igjen i forhold til hva vi får på Stortinget, sier Ap-lederen, og legger til at Ap skal bruke det de har på Stortinget veldig godt.

- Trenger ikke strid

Nestleder Trond Giske avviser at det trengs endringer i Aps partiledelse.

Under partiets valgvake mandag skapte han harme da han ikke ville gjøre det samme.

– Det siste Ap trenger nå er en lederstrid, sa nestleder Trond Giske til NRK tirsdag morgen.

Tonen var en litt annen like etter klokka 21 mandag kveld, da det var klart at Ap hadde gjort et av sine aller dårligste valg, med en oppslutning på drøyt 27 prosent. På spørsmål om det blir aktuelt å se på ledelsen etter valgresultatet, svarte nestlederen følgende:

– Det er det organisasjonen som bestemmer. Vi i ledelsen har ønsket et annet resultat, men organisasjonen skal få lov til å være med på evalueringen.

Ifølge VG reagerte flere sentrale Ap-kilder kraftig på uttalelsen fra nestleder Trond Giske til NRKmandag kveld.

VGs Ap-kilder hevder det dårlige valgresultatet kan utløse en blodig lederstrid i partiet. Flere skal spørre seg allerede nå om hvor lenge Støre kan fortsette som partileder.

Giske ble konfrontert med spørsmålene om lederstrid under politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. Da var han langt tydeligere enn han var noen timer før og gjorde alt for å støtte opp om Jonas Gahr Støre som partiets ubestridte leder. Han svarte også avvisende på spørsmål om han selv er ute etter å overta etter Støre.

– Nei, altså jeg vil at Arbeiderpartiet skal gjøre det bra og det bidrar vi ikke til med persondiskusjon. Tvert imot, det er ikke personsaker som har gjort at vi gjør et dårlig valg, det er at vi ikke har nådd ut med det politiske budskapet vårt. Det politiske budskapet har vært forankret i hele ledelsen, i hele sentralstyret, vi har et kollektivt ansvar for resultatet, sa Giske.

Politiske kommentatorer har ment det kan bli vanskelig for Støre å holde på partiledervervet i partiet fram mot neste valg. Natt til tirsdag var imidlertid Støre selv klar på at han kommer til å gå til valg som Aps statsministerkandidat i 2021.

Avviser intern murring

Partisekretær Kjersti Stenseng sier Ap tar selvkritikk etter det dårlige valgresultatet, men avviser spekulasjonene om intern murring mot Jonas Gahr Støre. 

Stenseng hadde et stort ansvar for valgkampen, som var et stykke unna å mobilisere nok velgere til å sørge for en ny Ap-ledet regjering.

– Arbeiderpartiet er årsaken til at vi ikke klarer å bytte ut dagens regjering. Det er for tidlig å si nøyaktig hva som gikk galt, men jeg har gjort meg noen tanker og har ikke sovet så mange timer i natt. Jeg har allerede vendt blikket mot den jobben som starter i dag med å oppsummere valgkampen, evaluere den og så gå selvkritisk til verks, sier Ap-partisekretæren til NRK tirsdag morgen.

Spesielt vil hun se på hvorfor Ap mistet så mange velgere som tidligere har stemt på partiet, og som støttet dem mens de var i opposisjon.

–Vi skal evaluere og se på hvorfor vi gjorde et så dårlig valg som vi gjorde. Det blir jo en del av evalueringa å se hvorfor så mange av dem som har støttet Arbeiderpartiet nå i opposisjonsperioden forlot oss inn i den siste innspurten, sa Stenseng.

På spørsmål fra NRK om hvorvidt det er intern murring mot partileder leder Jonas Gahr Støre, og om noen krever hans avgang, svarer hun avvisende.

–Nei, og det er det som gjør meg optimistisk og motivert til å brette opp ermene og gå i gang med dette arbeidet allerede i dag. Det er en veldig samlet partiorganisasjon, sier hun.

(©NTB)Les også
NYHET DIREKTE HER: Følg hva som skjer dagen-derpå.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.