HA har de siste dagene skrevet flere saker om det kriserammede Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep (Smiso). De siste årene har senteret vært preget av blant annet misbruk av offentlige midler, avskjedigelser, konflikter og politianmeldelse.

Les også: Misbrukte incestofres penger

Smiso har nå havnet i en svært vanskelig økonomisk situasjon, blant annet etter at tidligere daglig leder Eva Lundby Kristiansen forhandlet seg fram til en sluttavtale som påførte stiftelsen 1,2 millioner kroner i utgifter.

Les HAs leder: En beklagelse til incestofrene

Som følge av alt det interne og økonomiske rotet har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) allerede varslet at de vil ha tilbakebetalt 612.000 kroner i statlig støtte. Dette kan bety kroken på døra for støttesenteret.

Konkurs uten statsstøtte?

Mandag uttaler nåværende styreleder Thorleif Sørhol Nielsen at man ser på mulighetene for å slå stiftelsen konkurs.

– Konkurs er fremdeles et scenario, men det mest avgjørende i så henseende er om Bufdir trekker tilbake det forhåndsvarslede beløpet. Stiftelsen har snaut 500.000 kroner i fri egenkapital, så da står det i realiteten om 112.000 kroner. Vi jobber med flere løsninger på dette området.

En eventuell konkurs vil kunne medføre en stans i de kostbare lønnsutbetalingene til avgått daglig leder Eva Lundby Kristiansen.

– Utbetalingene vil stoppe ved en konkurs, men hun har muligens en garanti gjennom lønnsutbetalingsfondet, uten at jeg kjenner detaljene, sier Nielsen.

På pengejakt i Hedmark

Videre sliter Smiso med likviditetsutfordringer for 2017, men her har Ringsaker og Hamar gitt en ekstrabevilgning etter at SMISO har søkt spesifikt om dette.

– Slik jeg forstår det er også Løten positive. Stange ønsker en bredere vurdering og vil snakke med de andre kommunene før de tar en endelig avgjørelse. Vi har også sendt søknad til de andre brukerkommunene Kongsvinger, Eidskog og Sør-Odal, samt til fylkeskommunen. Vi tror og håper dette løser seg for brukernes og de ansattes beste i denne beklagelige situasjonen, sier Nielsen.

Ordfører Einar Busterud (BBL) uttaler følgende etter å ha lest mandagens oppslag i HA:

– Det er én skadelidende her, og det er brukerne av tilbudet. Dette er en tjeneste det er bruk for. Det viktigste er om Bufdir, som står for finansieringen, kan være komfortable med situasjonen og videreføre støtten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.