Miljø- og klimaminister Vidar Helgesen har siden før jul hatt en stående invitasjon til å besøke bygdene i Trysil for å få erfaringer fra dem som lever med ulven rett utenfor inngangsdøra.

Les også: 25 fulle busser på ulvedemonstrasjon

Mandag kom han endelig, men han kom ikke alene. I grålysningen før ministeren gikk rundt på tunet, hadde familien Øverås også besøk av ulven på trappa.

– Det er skummelt. Vi vet at ulven er i nærheten, at den er i skogen, forteller Otilie Øverås (10).

blir kjørt hver dag

Derfor tør ikke hun og søsknene Eline (13) og Leonard (9) å gå alene til bussholdeplassen i sentrum av Slettås, hvor de blir plukket opp av skolebussen. De må bli kjørt, og ikke hadde de fått lov til å gå, heller.

– Ulven har gått hver eneste centimeter av vegen de skal gå. De har også begrensninger på hvor langt unna huset de kan bevege seg, fastslår mamma Bente Øverås.

– Gjør det noe med livskvaliteten å ha ulven i nærheten?

– Ja, det gjør det. Det er ikke fristende å gå i skogen lenger, svarer mor Øverås.

fikk se ferske ulvespor

Klima- og miljøministeren fikk muligheten til å gå skolevegen på halvannen kilometer sammen med ungene, og de kunne vise fram ferske ulvespor langs hele ruta.

– Jeg reagerte på at hunden vår var sint og amper i dag morges, og ante uro, forteller Bente Øverås.

Og det var ikke uten grunn. I løpet av natten hadde, ifølge Statens Naturoppsyn, fire ulver fra Slettås-flokken snust rundt i bygda, og i sekstida på morgenen, nesten vært oppe på trappa hos familien Øverås.

– Det er ekkelt. Vi tør ikke engang å gå i akebakken alene lenger. En kveld vi var der og akte til klokken ni, så var det ulvemøkk med elghår i der tidlig morgenen etter, forteller Otilie.

Og situasjonen ble enda mer realistisk etter at barna selv så ulv fra stuevinduet for en liten stund siden.

– Den sto på andre siden av jordet, kanskje 100 meter unna, forteller Eline.

– Det ble mye skumlere etter det, mener Otilie.

kunne ikke love noe

Forrige uke la regjeringen fram et forslag som kan åpne for økt lisensjakt på ulv i ulvesonene, og mamma Bentes budskap til ministeren under gåturen var enkelt:

– Det er et fåtall her oppe som vil ta ut all ulv, men vi må få ta ut de som er nærgående. Det handler om sikkerhet og at vi ikke får brukt naturen, sier Bente Øverås.

Statsråden innrømmet at det gjorde inntrykk å høre historiene og se ferske avtrykk i snøen.

– Det er klart det gir inntrykk, og noe av det som er viktig for oss, er å finne ut om ulven har blitt mer nærgående og om det er endringer i ulvens atferd, sier Helgesen til Hamar Arbeiderblad.

– er ikke menneskesky

Men ministeren kunne ikke på gående fot love noe til den frustrerte befolkningen i Slettås. Det skuffet eldstekvinne Øverås.

– Jeg tror han skjønte problemstillingen min, og jeg tror han forsto hvordan vi har det. Men om han er villig til å gå i krig på Stortinget for dette, det vet jeg ikke, sier trebarnsmoren.

– Ulven er ikke menneskesky lenger. Dere så det selv, det var spor to meter utenfor gårdsplassen. Det er et fåtall her oppe som vil ta ut all ulv, men den må bli regulert, mener Bente Øverås.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.