10. mai 2016: Styret i Ringsaker Frp er samlet i Herredshuset i Moelv. På dagsordenen står blant annet nominasjon til Hedmark Frps stortingsvalgliste.

Hans Kristian Arnkværn har profilert seg mye i media etter at han ble valgt inn i kommunestyret for Frp. Nå vil han inn på stortingsvalglista. Det er det delte meninger om og det blir et skikkelig munnhoggeri i styret.

Med fem mot fire stemmer blir Hans Kristian Arnkværn foreslått på sjetteplass på stortingsvalgslista.

Da bryter Einar Glasø ut: «Slike som deg skulle vært kasta veggimellom».

Arnkværn skal ifølge en pressemelding fra Ringsaker Frp da ha tatt tak i brillene til Glasø med venstre hånd og samtidig hevet og knyttet sin høyre hånd.

VIL IKKE HA VOLDELIGE MEDLEMMER

Men bråket i styremøtet i Ringsaker Frp stopper ikke der.

24. mai 2016: Fylkesstyret i Hedmark Frp behandler Arnkværn-saken. Hans Kristian Arnkværn blir kastet ut av Frp. Begrunnelsen er at han har gjort forsøk på vold.

«Etter settingen hvor det var tilløp til vold, og det er noe vi ikke aksepterer, så fattet fylkesstyret et enstemmig vedtak om på frata Arnkværn medlemskapet», uttalte fylkesleder Johan Aas til HA 30. juni.

Sentralstyret i Frp var ikke fornøyd med begrunnelsen. Saken måtte opp til ny behandling, og Frp-bråket eskalerte gjennom sommeren og høsten.

17. august gjentok fylkesstyret sitt vedtak, og 11. oktober fullbyrdet sentralstyret eksklusjonen av Hans Kristian Arnkværn.

– Kunne saken vært løst annerledes i Ringsaker Frp?

– Vi ville løse konflikten internt. Arnkværn valgte å gå ut i media og blåse opp saken. Det er beklagelig. Uheldig og trist. Uansett måtte vi reagere på atferden og det er et regelverk å følge i slike saker, sier leder Svetlana K. Johnsen i Ringsaker Frp.

TRAKK SEG I PROTEST

I kjølvannet av Arnkværn-saken uttrykte fylkestingsrepresentant Katrine Jakobsen Solberg og FpU-leder Kari Helene Bekkelund sin misnøye med ukulturen i Hedmark Frp.

I protest trakk de seg fra nominasjonslista til Hedmark Frp.

«Jeg følte at noen var på lista på bekostning av andre», uttalte Bekkelund til HA etter nominasjonsmøtet i september.

Hun leder for øvrig Hedmark FpU der fem styremedlemmer har trukket seg. Hele 107 har meldt seg ut av Hedmark FpU det siste året.

Katrine Jakobsen Solberg har et nært vennskapsforhold til Hans Kristian Arnkværn. To ganger i år har fylkesstyret prøvd å kaste henne ut av Frp.

– Jeg vet at det har vært to saker oppe til behandling. De har ikke klart å hive meg ut. Jeg synes det er rett og slett latterlig, sier Jakobsen Solberg,

VILLE UTFORDRE AAS

På senhøsten ble Morten Kolbjørnsen fra Rena foreslått av flere lokallag som ny leder i Hedmark Frp. Han ville utfordre Johan Aas.

– Halvparten av lokallagene som foreslo kandidater støttet Kolbjørnsen, sier valgkomiteens leder, Katrine Jakobsen Solberg.

Senere trakk Kolbjørnsen sitt kandidatur.

– Vi mente det ville være bra med to kandidater, sier Jakobsen Solberg.

21. september 2016: Inn i e-post-mappene til lokale medier dukker det opp en anonym mail:

En rekke Frp-medlemmer har signert et opprop til støtte for Hans Kristian Arnkværn.

Til mediene lekkes det også en rekke e-post-utvekslinger mellom blant annet Johan Aas, Tor André Johnsen, Johnny Wæhler og Willy Fauchald.

Hans Kristian Arnkværn mener at det er en skjult gruppe med Johnny Wæhler, Willy Fauchald, Truls Gihlemoen, Roy Holseter og Arne Georg Aunøien styrer alt i Hedmark Frp, og viser til e-post der Wæhler skriver: «På denne tiden har vi klar å «eliminere» 10–12 stykker. Vi har hatt stor suksess».

MØTES I RETTEN

Selv om Hedmark Frp ønsker å legge Arnkværn-saken bak seg på helgas fylkesårsmøte, vil partene møtes igjen i retten.

9. desember 2016: Advokat Per Danielsen har på vegne av Hans Kristian Arnkværn tatt ut stevning mot Johan Aas.

Det er antydet at saken vil komme opp for Hedmarken tingrett før sommerferien.

På vitnelista til Arnkværn står Tommy Taalesen, Lars Svendstad, Svetlana K. Johnsen, Tommy Fedreheim, Helle Jordbræk, Sondre Ramsrud, Fred Cato Johansen, Odd Ivar Flensborg og Einar Glasø. Alle var til stede på det fatale styremøtet.

– Denne saken har jeg lagt bak meg. Jeg har sagt klart fra hva jeg mener. Den er ferdig behandlet fra min side, sier Einar Glasø til HA.

Også Tor André Johnsen, Arild Pettersen, Eric Frettem, Katrine Jakobsen Solberg, Knut Hageberg, Morten Kolbjørnsen, Frank Buen og Helge Andre Njåstad må vitne i Frp-striden.

HEVDER DET ER RO I FRP NÅ

Hedmark Frp nevner Arnkværn-saken med én setning i årsberetningen:

«De organisatoriske utfordringene i Hedmark Frp hadde i 2016 var etterdønninger etter at Hans Kristian Arnkværn ble fra tatt sitt medlemskap i paritet», skriver fylkesstyret.

– Hvorfor klarer dere ikke å unngå bråk?

– Det er aldri hyggelig det som skjer med Arnkværn og etterdønningene. Det er en sak som pågår, sier Aas.

Han tror en forklaring på støyen er at Frp er mer synlig og brummer mer enn andre partier i denne typen saker.

– Vi ønsker å ha mer fokus på organisasjonskultur, og da er kunnskap og kompetanse viktig, sier Aas.

– Kunne ikke konflikten vært løst med annen måte enn eksklusjon?

– Det er mulig at andre partier er flinkere til å holde det internt. Vi har gode retningslinjer, og når folk ikke vil etterleve dem, må vi gjør det, sier Aas.

Tor André Johnsen tror ikke Frp vil tape på Arnkværn-saken:

– Det er aldri heldig når det er sånne konflikter. Jeg opplever at det er over nå. Vi er en samkjørt gjeng. Det er ingen spenning eller konflikt i Hedmark Frp nå. Vi ser fram til valget, sier Tor André Johnsen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.