– Selvfølgelig står mye på spill. Du må ha gode nerver for å holde på med dette, vi snakker jo om store summer, oppsummerer Hamar-bonden etter en usedvanlig regntung høst.

Samtidig er det ett lyspunkt. Den våte sommeren ga ideelle vekstforhold for kornet. Egentlig ligger det an til kjempeavlinger, men da bør det bli Sahara-vær ganske snart. Alle bønder håper nå at finværet slår til. Sol kombinert med vind er ideelt.

Regn for hele september

Det er imidlertid ikke mye som ligner på ørkentilstander på Hedmarken.

– Med den nedbøren som er kommet nå nærmer vi oss det som er normalt for hele september på Hedmarken.

Det sier HAs værekspert Eiliv Sandberg.

SE: Her kommer sola som kan redde avlingene

Kan reddes av finvær

Snarud sier videre at en del bønder begynner å bli stresset på grunn av det våte været. Ute i hveteåkeren drar han opp en kornplante med rota. Kornstråene er fuktige og det er så vått at bonden kan vri vannet ut av kornet.

– Jeg har 95 mål med sjalottløk som også skulle vært tatt opp. Dette tilsvarer om lag 200 tonn. Her er det også for vått til å fralegge løken, sier han.

Snarud gård er på 540 mål. I tillegg leier 49-åringen Mikkel, slik at dyrkbart areal er på totalt 1.470 mål. Han er også engasjert i leietresking på 3.000 mål.

– Det er ikke akkurat moro å holde på med dette når det regner så mye, sier han.

– Hvilke lyspunkt kan du trekke fram for å berolige kollegene dine som nå venter utålmodig?

– Nedbørsmengdene har ført til at modningen har gått langsomt, også fordi det er så store avlinger. Mye korn er ikke modent før nå. Det er bra. Jeg tror sene sorter lider mer under kaldt, bløtt vær enn de tidligere sortene. Håpet er å berge kornet. Vi må nok forvente køer på kornmottakene når treskingen starter. Jo mer rått korn som kommer inn desto større utfordringer blir det på mottakene, sier Snarud.

Det er eksempler på at bønder har tresket havre i desember. I oktober kan det også komme fine, varme vinder som gjør at det er mulig å treske tørt korn. Utfordringen nå er fukt og hvetekvalitet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00