Sent onsdag kveld offentliggjorde den 29 år gamle Stange-politikeren på sin Facebook-siden beslutningen om å trekke seg brått som leder for Unge Høyre.

I et lengre innlegg åpner han slik:'

"Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange".

Han viser deretter til at det er flere ting han hadde sett ugjort.

Han skriver det blant annet slik:

"Det kan være utfordrende i en ungdomsorganisasjon, når man går fra å være en av mange medlemmer, til selv å være en av de som er litt eldre og har mer fremtredende verv. Jeg innser at jeg ikke har vært bevisst nok på den rolleendringen i sosiale settinger."

AFTENPOSTEN: FLERE VARSLER

Aftenposten (saken i Aftenposten er forbeholdt abonnenter) skrev torsdag ettermiddag at det skal ha kommet flere varsler om Tonning Riises opptreden - helt tilbake til 2013.

Aftenposten skriver at Unge Høyre sentralt tar selvkritikk på hvordan varslene har vært håndtert:

"Men fire nåværende og tidligere medlemmer i Unge Høyre sier til Aftenposten at det ble varslet om minst tre episoder med Riise. Kildene forteller at de varslet ved å gi skriftlig eller muntlig melding til ledere i organisasjonen", skriver Aftenposten.

I Aftenposten står det slik: "Riise ble valgt til leder av Unge Høyre i 2014, uten motkandidater. Før valget skal ledelsen ha blitt informert om enkeltepisoder og generell adferd overfor unge jenter på fest."

NRK: ALKOHOL OG SJEKKING

NRK presenterte torsdag kveld en nyhetssak der det blant annet het følgende:

"Etter det NRK forstår har Unge Høyre bare de siste månedene mottatt flere meldinger om ubehagelig eller upassende oppførsel fra Riise. Dette er saker som internt har blitt omtalt som bekymringsmeldinger.

– Bekymringsmeldingene om Riise handler om for mye alkohol, pågående sjekking og relasjoner med jenter hvor aldersforskjellene og maktforskjellene har vært veldig skjeve, sier Maria Barstad Sanner som er generalsekretær i ungdomspartiet til NRK.

Hun fortalte bekreftet å ha mottatt et formelt varsel om seksuell trakassering begått av Riise.

VOND SAK I HEDMARK

Gjertrud Nordal (19) fra Stange, fylkesleder for Hedmark Unge Høyre, sa det slik til HA torsdag ettermiddag:

- Det koker litt akkurat nå. Jeg kan ikke si noe annet enn at dette er fryktelig belastende, sa Nordal og la til:

- Dere må kontakte pressesjefen i Høyre sentralt for ytterligere kommentarer.

Aftenposten skrev torsdag at tidligere medlemmer i Hedmark Unge Høyre skal ha opplyst ledelsen om enkeltepisoder og generell adferd overfor unge jenter før Tonning Riise ble valgt til leder av unge Høyre i 2014.


SKULLE TREKKE SEG 

Tonning Riise skriver på sin egen Facebook-side at han hadde tenkt å trekke seg ved kommende årsmøte.

Han skriver det slik:

"Jeg har likevel meddelt sentralstyret i kveld at jeg går av som leder i Unge Høyre nå. Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd."

Han understreker at det ikke foreligger noen varsler mot han og at han med vitende vilje aldri har oppført seg ufint med noen, men fortsetter slik:

"men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det. Jeg har etter dette vært mer bevisst på egen oppførsel, men erkjenner at jeg ikke har vært god nok til å ta de riktige vurderingene man skal og bør kunne forvente i min posisjon i alle tilfeller."

Han avslutter innlegget slik:

"Dette er derfor et viktig signal til de av oss som besitter lederroller at vi må gå i oss selv og tenke gjennom hvordan vi både skal ta ansvar og sørge for at en viktig opprydning ikke stopper opp."

HAR BLITT KONTAKTET

NRK melder at generalsekretær Maria Barstad Sanner i Unge Høyre i en epost til NRK skriver at hun er blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Riises oppførsel.

– Dette er episoder og oppførsel han har blitt konfrontert med, og jeg har vært tydelig på hva vi som organisasjon forventer av ham som leder, skriver hun og tilføyer at hun støtter hans beslutning om å trekke seg. Sanner understreker at hun som generalsekretær ikke har mottatt varsler om ungdomspartilederen.

FORTSETTER I SOSIAL-KOMITEEN

 Parlamentarisk leder i Høyre,Trond Helleland, sier det slik til NRK:

"Jeg ble i dag gjort kjent med at Kristian Tonning Riise har trukket seg som leder av Unge Høyre. Jeg støtter Kristian i hans beslutning", sier 

Helleland. Han opplyser at Tonning Riise vil fortsette som et av Høyres medlemmer i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

HA har hele torsdag forsøkt å få kontakt med Kristian Tonning Riise. Han har ikke besvart henvendelser.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00