Siv Jensen er på valgkampturné på Hedmarken, og har valgt seg ut eiendomsskatten for å friste velgerne. Lederen for Fremskrittspartiet vil fjerne eiendomsskatten helt. Ikke over natta, men gjennom en fireårsperiode. Det klinger selvsagt godt hos boligeiere som sliter med å få endene til å møtes.

Det er mulig Siv Jensens budskap fenger velgerne. Eiendomsskatten har aldri vært populær. Den kommer i tillegg til den ordinære skattleggingen, og oppleves nok av mange som en ubehagelig tilleggsskatt. Men å ta den helt bort virker lite realistisk. I 2016 tok norske kommuner inn 12,3 milliarder kroner i eiendomsskatt. Milliardene går til å finansiere kommunens budsjetter, altså velferd for innbyggerne. I Hamarregionen tar de fire kommunene inn 337 millioner kroner. Å fjerne et så betydelig beløp ville innebære drastiske kutt for skole, eldreomsorg, barnehager, barnevern og andre tjenester kommunen skal tilby.

Dette vet nok Siv Jensen også. Eiendomsskatten har økt etter at Fremskrittspartiet kom i regjering. 8,9 milliarder tok kommunene inn i 2013. På fire år har altså eiendomsskatten nasjonalt økt med 3,4 milliarder kroner. Ordførerne er nærmere denne virkeligheten enn finansministeren. Ifølge Aftenposten har over halvparten av kommuner som styres av Frp eller Høyre innført eiendomsskatt.

Å ta bort eiendomsskatten er like realistisk som å fjerne en annen av avgiftene som Frp misliker: Bompengene. Nå vet vi at det aldri har vært krevd inn så mye bompenger som etter at Frp kom i regjering. Vi tviler derfor på om Siv Jensens løfte om å fjerne eiendomsskatten blir noe annet enn ønsketenking.

Vi er imidlertid enig med henne i at kommuner som går med overskudd bør vurdere å senke eiendomsskatten. Fordi den nå er så innarbeidet blir den lett en sovepute når budsjettene skal saldere budsjettene. Rådmenn og ordførere må huske at dette er en tilleggsskatt som vi gjerne skulle vært foruten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.