Og det var litt av et anlegg, med fjell, trær, veger, hus og skinner som Peters har brukt rundt 1,5 år på å bygge.

Modellen av Flåmsbanen var nok det store trekkplasteret på helgens messe for togentusiaster fra et stort omland. Nå reiser Peters rundt på jernbanemesser i Europa og viser den fram. Det synes han er veldig artig.

– Flåmsbanen er en fantastisk jernbanestrekning, men nå synes jeg det nesten har blitt for mye turister der, smiler Peters.

Stor messe

Modelljernbanemessa arrangeres årlig på Norsk jernbanemuseum, og markeds- og arrangementsansvarlig Mette Larsen forteller at messa er større en noensinne, både med antall stands og kjørende modelljernbaneanlegg.

Nederlenderne fikk hun snusen i via en kontakt hun har i Stange.

Modellen av Flåmsbanen har aldri vært i Norge før.

– Så det var veldig stas at de ville komme. Anlegget er kjørt til Norge i lastebil, og eieren har rigget det opp, sier Larsen.

Hagebane

Men det var også mange andre tog- og jernbaneentusiaster på plass.

Ved en modelljernbane til hagebruk fant vi John Brede Bjørnstad med en modell av et damplokomotiv.

Han har modelljernbane som en kjær hobby.

– Jeg har en modelljernbane hjemme og en på hytta. Da jeg startet med hagebane, kuttet jeg ut alt inne. Så da ble kona veldig fornøyd med at hun fikk et soverom ekstra. Dette er en helårshobby. Om vinteren sitter jeg inne og monterer og pusler, men om sommeren er jeg ute og kjører, sier Bjørnstad.

Han hadde selskap av Åge Westgårdsrønningen fra Ottestad, som eier en modell av et engelsk industrilokomotiv.

– Lokomotivet går på damp. Tog har alltid fascinert meg, fra jeg var liten og dro til Løten stasjon for å se på togene på Rørosbanen, sier Westgårdsrønningen.

Jakter drømmejobben

En som ble fascinert av lokomotivene til de to karene, var 13 år gamle Odin Nygård Bratteggen fra Trysil.

– Jeg er veldig glad i tog, og har alltid hatt lyst til å kjøre et damplokomotiv selv en gang. Kanskje kan det være mulig med sommerjobb på jernbanemuseet en gang. Det hadde vært drømmejobben i hvert fall, sier Odin.

Tivoli

Men det var ikke bare modelljernbaneanlegg, men også et modellanlegg av et tivoli som interesserte de besøkende. Modellen var et imponerende skue i dunkelt lys, med parisehjul, berg- og dalbane og andre karuseller. 25.000 lyspunkter har eier og opphavsmann Terje Brynhildsen montert. Modellen er inspirert av et omreisende tysk tivoli.

– Jeg har holdt på mer eller mindre i 20 år med den. Det startet med et kvadrat på 40 ganger 40 centimeter, men senere este det ut, forteller Bynhildsen.

– Det må være mye prikkel?

– Ja, det kan man si, sier Brynhildsen, som også medgir at han har vært temmelig lei mange ganger og tatt en lang pause før han har gått i gang igjen.

Modelljernbanemessen fortsetter på søndag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.