På påkjørte rådyr ble forleden funnet døde i vegkanten i Kvemyrvegen i Furnes. Et par bilister har kanskje dårlig samvittighet for at de ikke rakk å stoppe, ei heller melde fra at de kjørte på de to rådyrene. Begge dyrene er dumpet i grøfta.

De to er i så fall ikke de eneste som stikker fra etter å ha kjørt på vilt. Fem av seks gjør det, viser tall som Gjensidige har. 

- De som har kjørt på disse to rådyrene må ha skader på bilen. Å etterlate to uskyldige rådyr i grøfta på denne måten er ikke pent, sier en tipser til h-a.no.

Koster deg noe?

I 2016 ble det rapportert inn rundt 8.500 påkjørsler av dyr til forsikringsselskapene, ifølge tall fra Finans Norge. De aller fleste av disse er vilt, men også mange husdyr som sau blir påkjørt hvert år, særlig om sommeren når de er på beite. Mørketallene av ikke rapporterte påkjørsler er store tror Gjensidige.

– Det finnes en forestilling blant mange at det vil koste dem dyrt hvis de melder fra om å ha kjørt på sau eller andre husdyr. Dette er ikke korrekt, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Pål Rune Eklo forklarer at man ikke risikerer bonustap på forsikringen eller trenger å betale egenandel hvis man kjører på et dyr.

– Det er ingenting å tjene på å ikke melde fra om at du har kjørt på et dyr. Du risikerer hverken bonustap på forsikringen eller trenger å betale egenandel, sier Eklo.

Erstatning for dyret du kjører på, er også en sak mellom bonden og forsikringsselskapet ditt, og ikke noe du må betale av egen lomme, påpeker Eklo.

MELD FRA

– Hvis du skulle være så uheldig å kjøre på et vilt dyr, må du stoppe og se hvordan det går, sier leder i Viltnemnda i Tønsberg, Trond Mathisen til NRK.

Han opplyser videre at du plikter å melde fra til politiet eller viltnemnda uansett om dyret blir liggende i veibanen, eller løper videre etter sammenstøtet.

– Dyret kan ha fått større skader enn du tror. Det kan gå veldig langt, men ha indre skader. Da legger det seg for å pleie sine egne sår og smerter. I stedet for at dyret skal ligge der og lide, ringer du til politiet eller viltnemnda.

Viltnemnda rykker da ut for å finne dyret.

Gode råd 

Om dyret er dødt, prøv å få det ut av kjørebanen, eller sett opp varseltrekant, om dyret er skadet, vurder skaden og prøv å se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre. Meld fra til eier, nærmeste gård, viltnemd eller politiet. Dersom det ikke er mobildekning, merk plassen med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00