I juni skal Stortinget behandle regjeringens forslag om å flytte ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten fra fylkeskommunene til kommunene. Det får tannlegene selv til å reagere.

– Den største bekymringen er at de ikke har peiling på hva de ender opp med om dette blir vedtatt. Det har ikke blitt gjort noen undersøkelser som viser hva resultater kan bli, sier Jørn Bang-Larsen, som er leder i Hedmark tannlegeforening og tannlege i Brumunddal.

De svakeste rammes

I dag er det de 19 fylkeskommunene som har ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten.

– Å flytte det til rundt 350 kommuner kan verken bli billigere eller bedre, sier Bang-Larsen.

Han mener det er en trygghet at det i dag er et stort nettverk i fylket, og at de har fylkestannlegen på toppen.

– Hvem kommer dette til å gå ut over?

– Det er alle de prioriterte gruppene som staten har et lovfestet ansvar for. Barn, eldre, funksjonshemmede og psykiatrien, sier han.

Også de som ikke faller innenfor disse gruppene kan komme til å merke det når tannleger skal henvise dem videre til spesialister.

Bang-Larsen forteller at i dag har fylkeskommunen eierskap i et spesialistsenter i Oslo, men han vet ikke hva som vil skje med det om tjenestene flyttes til kommunen.

– Blir pulverisert

Han savner en bedre plan for hva som skal skje ved en flytting, og er ikke sikker på om kommunene er klare for oppgaven.

– Hva kommer til å skje om det blir flyttet?

– Tannhelsetjenesten slik vi kjenner den i dag vil bli pulverisert. Det er ingen tvil om at vi går mange steg tilbake, sier Bang-Larsen, som mener det er småkommuner som vil slite mest med en ny ordning.

Nå ber han lokalpolitikere kaste seg inn i saken før den skal opp til behandling på Stortinget i juni.

Der håper han også at regjeringens samarbeidspartnere setter en stopper for forslaget.

– Vi satser på at Venstre og KrF holder på det de har sagt, og sier nei til dette, avslutter han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.