For partibarometeret til Verdens Gang viser nå at Ap har en oppslutning på 37,5 prosent i Hedmark, og 35,1 i Oppland. Hvis dette var valgresultatet, ville det blitt partiets dårligste valg i de to Ap-bastionene siden 1945, skriver avisen.

I Hedmark har Arbeiderpartiet, med unntak av valget i 2001, alltid hatt en oppslutning på over 40 prosent ved alle stortingsvalg. I 2013 hadde partiet en oppslutning på 43,2 prosent.

SP STJELER VELGERE 

Og det er ikke bare i hovedstadsavisen tallene er negative for Arbeiderpartiet.

I Hamar Arbeiderblads måling i slutten av mai, fikk partiet ledet av Jonas Gahr Støre en oppslutning på 36,4 prosent, altså lavere enn i den ferske målingen fra VG. Tallene fra HA i mai, var en tilbakegang fra en meningsmåling i HA i januar, hvor partiet fikk en oppslutning på 39,8 i Hedmark.

I følge VGs måling, er det Senterpartiet som stjeler flest velgere fra Ap. I avisens undersøkelse oppgir 8,5 prosent av de som stemte Ap ved forrige stortingsvalg i Oppland, at de vil stemme Sp nå. I Hedmark oppgir 11,8 prosent av Ap-velgerne ved forrige valg det samme.

Senterpartiet, ledet av stangesokningen Trygve Slagsvold Vedum, fikk i mai 29,6 prosents oppslutning i HAs meningsmåling. 

– Dette viser at folk er enige med Sp i at tjenester nær folk, er viktig. Mens regjeringen tror at alt blir bedre med sentralisering, er vi opptatt av skoler og sykehjem hvor folk bor. Dette er enormt motiverende, sa Vedum den gang.

I følge VGs måling nå, har partiet en oppslutning på 23,7 prosent i Hedmark.

For resten av partiene, er tallene slik i Hedmark, i følge VGs meningsmåling: Rødt 2 prosent, SV 6,3 prosent, MDG 2,8 prosent, Venstre 3,5 prosent, Krf 2,9 prosent, Høyre 11,7 prosent, Frp 7 prosent og andre partier 2,8 prosent.

Ap sliter

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 29 prosent på en fersk måling Norstat har gjort for NRK. Det er andre NRK-måling på rad der Ap ligger under 30 prosent.

I forrige uke fikk partiet en oppslutning på 27,1 prosent i det som ble omtalt som en krisemåling. På målingen denne uken øker partiet oppslutningen med 1,9 prosentpoeng.

Dersom dagens måling blir valgresultatet, må Arbeiderpartiet trolig søke støtte fra MDG for å danne en regjering.

– Dette er en fantastisk mulighet for Arbeiderpartiet til å fornye seg. Det er mange gode krefter i Arbeiderpartiet som ønsker seg en politisk unnskyldning for å ta skrittet ut av oljen og inn i en grønn satsing, sier Rasmus Hansson (MDG) til NRK.

Ellers er alle de mindre partiene unntatt Rødt over sperregrensen på denne målingen. Mandatberegningen gir 82 mandater til de borgerlige partiene. SV, Senterpartiet og Ap får 78 stortingsplasser, men kan sikre seg flertall med støtte fra MDG, som får åtte representanter.

Målingen er tatt opp mellom 15. og 21. august. Det er foretatt 774 intervjuer. Resultatene er som følger (endring fra forrige måling i parentes): Ap 29 prosent (+1,9), Høyre 22,4 (-1,4), Frp 14,2 (+2,5), KrF 5,1 (+0,1), Sp 9,5 (+0,3), SV 5,5 (+0,3), Venstre 4 (+0,1), MDG 4,4 (-0,2) og Rødt 2,7 (+0,9).

Feilmarginen på målingen er mellom 1,1 og 3,2 prosentpoeng.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.