Det ble en lei sommer. Og høst. Bare steinørken i elvene. Til fredningen slo inn. Sportsfiskerne fikk aldri krokene ut denne sesongen. Nå kom regnet. Endelig. Og storørreten, som har stått i kø ute i Mjøsa, raser av gårde oppover i elvene. I Brumunda står medlemmene i Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening klare for å ta seg av dem som smetter inn i fiskefella ved Sveum.

Nede i kummen står en rutinert herremann som heter Kristian Aaseth med en skikkelig rugg, tre kilo?, i hendene og merkepistol. Fisken er håvet opp av kollegaen hans, Morten Skundberg. Rundt beina deres bobler det som i en sildekum.

– Nå kom jo alt på en gang, da, sier Kristian.

På denne måten er jobben med å hente inn rogn og melke fra stamfisk gjort på kun et par dager: 30–35 hunnfisk og 15–20 hannfisk. Samtidig merkes alle fiskene som har gått inn i fella, og så bæres fisken på gangvegen noen få meter oppover i elva hvor Rune Skråmo slipper de flotte eksemplarene forsiktig tilbake i elva.

Kilosgaranti

– En perfekt elv. Kom tilbake neste år i august, så garanterer jeg at du tar en ørret på over kilo’n, smiler Rune.

Denne sesongen ble ørretfiske i Norges beste ørretelv avlyst. Fisken tok seg ikke opp elva på så lav vannstand. Slik fikk et par tonn ørret (normal sesongfangst i elva) være i fred. Kan hende slår det positivt ut?

– Jeg tror det blir en fantastisk sesong neste år, sier Rune Skråmo.

Kristian Aaseth er ikke like sikker:

– Stort utslag på bare en sesong, nei, vi vil nok ikke se det så raskt, tror han.

Jobben som Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening gjør sørger for at det årlig produseres mer enn fem tusen fisk til elva. I tillegg blir fisken overvåket gjennom jobben som gjøres på høsten og merkingen.

Snittvekta opp

– Kan vi si noe om utviklingen de siste ti–femten åra?

– Kondisjonen på fisken er god i år, sier Kristian Aaseth.

– Snittvekta har gått opp, sier ansvarlig for stamfiskefella, Trond Johannessen.

Han sier også at det aldri er problemer med å få folk til å stille på dugnader, men at foreningen alltid ønsker seg flere medlemmer, spesielt unge.

Rekordsesongen var 2007. Da ble det tatt tre tonn ørret på stangfiske i Brumunda. Hvert år går fisk på over fire kilo inn i fella. Den største på mer enn seks kilo.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.