• svær ulv: En av jegerne viser fram ulvens enorme tanngard og forteller at denne hannen fint tar livet av en voksen elg.

I tett snødrev kommer jegerne ut av skogen ved Tomsetra i Ringsakfjellet. To av dem sleper den svære og flotte hannulven i snøen fram til fjellvegen.

– Ulven falt for et velrettet skudd fra 60 meters hold. Fellingen skjedde helt «etter boka», konstaterer rovviltkontakt Olaf Tørudbakken i Statens Naturoppsyn (SNO).

Noen timer tidligere gikk alarmen i deler av jegermiljøet som deltar i lisensjakta vest for Glomma. Ferske spor var akkurat observert ved Prestsætra i Furnes allmenning, der det for tiden foregår tømmerhogst.

Ulven så på jegeren

– Jegeren fant sporene og fulgte dem nordover mot Endelausmyrene og Kjerkholtjernet. Ved tjernet fikk jegeren kontakt. Ulven stanset og så på jegeren før skuddet falt, forteller en av jegerne i jaktlaget til HA.

HAs reportasjeteam snakker med tilfredse jegere som stadig kikker bort på det enorme rovdyret.

– Denne hannulven er så svær at han fint nedlegger voksne elger, sier en av dem.

Ingen av jegerne ønsker å bli fotografert. Årsaken er åpenbar. I en sak med så harde fronter hagler truslene.

Lisensjakta over

Jegerne HA snakker med har vært ute på utallige ulvejakter basert på observasjoner og spor. Som regel vinner ulven.

Men i snøføyka på Endelausmyrene denne onsdagen i januar møter hannulven sin banemann.

– Sporene blåste nesten igjen på myrene, men de lot seg følge. I nysnøen satte ulven spor, forteller en av jegerne.

En mann fulgte ulven. Resten av jegerne rakk knapt å postere ut før jakta var over mellom Hamarseterhøgda og Prestsætra. Dermed er lisensjakta på ulv i «grønn sone» (vest for Glomma) over for denne gang.

Olaf Tørudbakken vet ikke om det blir åpnet for ny kvote vest for Glomma i 2017. Faktum er at de fire ulvene i fellingskvoten nå er tatt ut. Jakta er over vest for Glomma i Hedmark og Oppland.

Vil utvide kvoten

Ståle Sørensen i miljøvernavdelingen til fylkesmannen bekrefter at lisensjakta er over vest for Glomma-

– Men Løten og Vang beitelag kommer til å søke om ny lisenskvote på ulv fredag. Fylkesmannen er allerede varslet. Siden rovviltnemnda har lagt ned sitt arbeid, blir søknaden behandlet i miljødirektoratet, sier Sørensen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.