- Jeg stemmer KrF, forteller Katta-elev Even Edvardsen Gaarden.

- Hvorfor stemmer du KrF?

- Fordi morfar vil det, smiler han. Even har altså bestemt seg i forkant av sitt første stortingsvalg. Det var han ikke alene om.

HAs videoteam har den siste uken intervjuet 18 elever fra Hamar katedralskole og Storhamar videregående, og spurt hva de skal stemme og hvilke saker som er viktige. Resultatet kan du se i videoen over.

Hva engasjerer?

Fraværsgrensen, jernbanesaken og alkoholpriser var blant sakene som engasjerte elevene.

I dag avholdes det skolevalg ved videregående skoler over hele landet. Prøvevalget skal vekke politisk engasjement og interesse blant ungdom.

Målet med å la elevene delta i et prøvevalg, er å øke kunnskapen om og interessen for politikken. I forkant er det valgkamp og debatter på skolene. Men valget følges med spenning av partier, analytikere og andre med interesse for politikk.

– Skolevalgene er gode på å forutse hvor valgvinden blåser, sier Knut Skjåk ved Norsk senter for forskningsdata (NSD). Senteret arrangerer skolevalget på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Selv om ungdommene ikke stemmer helt likt som de voksne, har de unge blitt mer lik resten av velgerne. Tidligere gjorde fløypartier som SV og Frp det bedre ved skolevalgene enn i de virkelige valgene, men nå får Høyre og Arbeiderpartiet en større andel av elevenes stemmer, ifølge Skjåk.

Ved forrige skolevalg var det 150.000 elever som deltok, og i år kan tallet bli enda høyere, ettersom elevtallet ved de påmeldte skolene er høyere enn tidligere. Til sammen er 389 skoler påmeldt.

Elevene får kun velge mellom stemmesedler med partinavn på og ikke lister med navn på kandidater. Ved noen skoler gjennomføres valget elektronisk, men de fleste holder seg til gammeldagse papirsedler. Disse blir telt av elever ved skolen, før resultatene rapporteres til NSD.

De nasjonale resultatene blir kjent klokka 19 tirsdag.

Prognose

SV går mest fram, mens Arbeiderpartiet ligger an til å bli det klart største partiet, ifølge en prognose for skolevalget utarbeidet av TV 2. 

Det endelige resultatet kommer først tirsdag, men kanalen har utarbeidet en prognose basert på resultatene ved 75 videregående skoler.

Den viser at SV går mest fram, sammenlignet med forrige skolevalg for to år siden. Partiet får en oppslutning på 12,5 prosent, en framgang på 5 prosentpoeng. Ap blir størst med 27,7 prosent, til tross for en tilbakegang på 4,2 prosentpoeng.

Øvrige partier: Høyre 16,0 (-0,4), Fremskrittspartiet 7,3 (-3,2), Miljøpartiet De Grønne 7,9 (+1,2), Venstre 7,6 (+1,1), Rødt 7,4 (+2,6), Senterpartiet 6,3 (+0,8), KrF 2,6 (-0,8) og andre partier 4,7 (-2,3).

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.