– Jeg bruker digital skjerm, men det er nesten som å tegne med vanlig tusj og blyant.

Henning Kristoffersen viser oss hvordan han jobber når han lager motivet til Norsk Tippings Flax-julekalender fra bunnen. De to siste årene har 56-åringen fra Vallset designet den populære julekalenderen, og i år er intet unntak.– Jeg bruker mellom åtte og ti dager på et slikt motiv, sier han – og viser hvordan han bruker Photoshop til å legge en rekke lag med snø, trær, nisser og andre rare skapninger oppå hverandre.

«Den gode, norske jula»

Inspirasjonen henter Kristoffersen fra et småbruk som ligger godt gjemt i skogen mellom Vallset og Tangen. Tegneren starter gjerne arbeidet ute i felt ved å tegne grovskisser og fotografere omgivelsene, før han tar med seg inntrykkene tilbake til kontorpulten.

– Jeg er nok veldig tradisjonsbundet. Jeg liker å tegne den gode, norske jula. De amerikaniserte greiene som trykkes, det liker jeg ikke, sier han.

I år lager Kristoffersen både den store og lille julekalenderen som snart vil være til salgs over hele landet.

– For første gang har jeg ansvaret for hele spekteret av Flax-juleprodukter, sier han, og viser fram en bunke med lodd som prydes av lignende motiver fra småbruket i Stange.

Små nisser er blant detaljene som går igjen i alle bildene. Men, når HA kommenterer at tegneren åpenbart har livlig fantasi, da svarer han kjapt og helt seriøst:

– Nissen bor der på ordentlig, han!

Norges minste fanklubb?

Kristoffersen er usikker på om det verneverdige småbruket i Vallset blir noen stor turistattraksjon, men han har i det minste fått tilbakemeldinger fra folk som synes motivene er hyggelige.

– Jeg har en egen fanklubb som består av én person på Dovre. I fjor måtte jeg til og med signere en kalender. Ellers har jeg ikke ønsket meg så mye oppmerksomhet, smiler han beskjedent.

I fjor solgte Norsk Tipping over en million eksemplarer av julekalenderen med Vallset-julemotiv. Trolig vil også årets salgstall ligge omtrent i det sjiktet.

Kristoffersen har allerede begynt å legge planer for neste års kalender:

– Jeg tror vi skal litt lenger ut i skogen, samtidig som vi beholder en del av de faste elementene. Det vil fortsatt være mulig å se småbruket i bakgrunnen, røper han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00