Det var tidlig på morgenen lørdag 19. august at vannet fosset ned fra oven i Gata. Omkring førti millimeter regn førte til at bekkefaret langs Lekvolden gikk over breddene og gravde ut vegen. Siden har ingenting skjedd, og det er per nå umulig å komme fram med bil.

Audun Bergstrøm (34) og Inger Jorun Myrvang (64) frykter derfor for liv og helse hvis det skjer noe alvorlig. Øverst i bakken bor Myrvangs eksmann. Han er svært syk og er avhengig av hjelp fra hjemmesykepleien. Tidligere har han blitt hentet av ambulanse på tunet.

– Hva om det skjer noe, en brann eller sykdom, og utrykningskjøretøy ikke kommer opp? spør Myrvang.

UMULIG Å FINNE GRUNNEIER

For etter det HA får opplyst, er det vanskelig å finne ut hvem som er grunneier, og således den som har ansvaret for å utbedre skadene på den private vegen.

– Jeg har prøvd å nøste opp i eierskapet, men det vil tydeligvis ta tid. Men det er en veg som ikke er kjørbar, og så lenge eier ikke er definert, så har vi bedt kommunen om at de i alle fall kan utbedre vegen, sier Myrvang.

Men så langt har ingenting skjedd, og Bergstrøm stiller også spørsmål ved tiltak som ble gjort i bekkefaret i 2013. For etter den store flommen i Gata det året, iverksatte NVE tiltak langs bekken. Den gang falt det rundt 100 millimeter regn i Vallset, og Bergstrøm reagerer derfor på at tiltakene bare tre år etter ikke tåler i nærheten av halvparten.

– Jeg ser at vannet gikk over på det samme punktet som forrige gang, sier han.

– KOMMUNEN MÅ PÅ BANEN

Petter Glorvigen, regionsjef i NVE, sier dette til HA om arbeidene i 2013:

– Vi gjorde det som vi kaller et krisetiltak, det er ikke det samme som permanent sikring. Det hever ikke sikkerhetsnivået, og betyr at det samme kan skje igjen, sier Glorvigen, og legger til:

– Hvis vi skal tilbake og gjøre noe nå, så må man avklare grunneierforholdene, kommunen må på banen, og da kan eventuelt kommunen søke oss om bistand for å sikre det permanent, forklarer regionsjefen.

Knut Hushagen, virksomhetsleder for kommunalteknisk drift i Stange kommune, sier dette om vegproblemene i Vallset:

– Vi skal vokte oss veldig for å gjøre tiltak på privat veggrunn. Da vil mange kunne påberope seg å få hjelp fra kommunen, selv om jeg ser at situasjonen er prekær for brukerne, sier Hushagen, og fortsetter:

– Sånn situasjonen er, så er det en grunneier som må ta tak og sette vegen i kjørbar stand.

– OPPGITT

Tilbake i Gata spør HA de frustrerte stangesokningene om hva de mener må skje.

– Vi ønsker å møte forståelse, som akkurat nå er totalt fraværende. Vi ønsker å finne en løsning på situasjonen. Det prekære nå er få vegen i stand igjen. Vi er oppgitt over å bli møtt med en manglende evne til å prioritere liv og helse, sier Bergstrøm og Myrvang.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.