• STØPER BORDFLATE: Jens Didrick Johansen (f.v), Hamar, Vetle Johansen Rasmussen, Hamar, Herman Småberg, Hamar og Daniel Henjum, Hamar.
  • ALLE I AKSJON: Hele klassen var i aksjon da betongbilen kom på skolen.
  • FAGUTDANNING: Vetle Johansen Rasmussen fra Hamar tømmer betong i formen som skal bli understellet til bordtennisbordene. Geir Lorentsen i Betong Øst synes det er flott at de lokale bransjebedriftene trekkes inn i skolehverdagen.

– Det er artig å lage noe varig som ikke må rives når vi er ferdig med kurset. Støpte bordtennisbord er en spesiell skoleoppgave, sier Vetle Johansen Rasmussen fra Hamar, en av elevene fra de tre VG1 klassene som har valgt betong som yrkesfaglig fordypning.

håper å lage flere

Faglærer Andre Mikael Rønningen og elevene hans kan puste lettet ut. Tirsdag ble delene til de 600 kilo tunge bordtennisbordene støpt. Rektor Alf Aschim jubler over prosjektet. STAVIS har nemlig fått så god bransjekontakt at Betong Øst og Mapei, et av verdens største konsern i bransjen med over 80 land som arbeidsområde, gir betongelevene kursing og verdifull kompetanse i betongkjemi. Norconsult har bidratt med kunnskap om dimensjonering av armering, sier Rønningen. Dette er et eksempel på å få spisskompetanse i alle ledd, sier han.

Rådgiver og faglærer på byggfaget, Fred Søby, sier skolen har tilgang på flere lærlingplasser i betongfaget enn det er elever. Så de som velger betongfaget har altså gode jobbutsikter etter endt utdanning. Bransjen skriker etter fagarbeidere rett og slett etter betongarbeidskraft. Det er tømmerfag elever velger oftest, sier han.

– Det er moro å se at elevene viser interesse for betong som materiale, sier Mapei-ingeniør Morten Sønsterudbråten.

VEDLIKEHOLDSFRITT

Målet er å få plassert bordtennisbordene på skoler og i parker. Rønningen sier materialet er solid. Betongresepten er utarbeidet av elevene i samarbeid med Betong Øst og Mapei. Det var viktig at betongen skulle holde fasthetsegenskaper og være såkalt selvkomprimerende. Nå skal betongen herde en uke før bordene kan settes sammen og finne eiere.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00