Gunhild og Erik var to av de 300 espaingene som mandag kveld fylte den nye kulturhussalen på Espa skole for å vise sin misnøye med nedleggingsforslaget.

Selv rådmann Stein Erik Thorud erkjente at det gjorde inntrykk å se så mange i salen.

Espa skole ble bygget for erstatningsmillioner fra Statens vegvesen. Skolen har 40 elever og vegg i vegg ligger den nye flotte barnehagen som utgjør oppvekstsenteret på Espa som i tillegg har en stor gymsal med teleskoptribune som raskt gjøres om til kulturhus.

Hadde ikke flyttet til Espa

Gunhild og Erik Malmstrøm føler det er bittert at den flotte skolen i bygda foreslås nedlagt. Vedtas rådmannens anbefaling, må elevene på Espa kjøre skolebuss til Tangen skole.

I januar 2014 sto huset deres ferdig. Gunhild trådte sine barnesko på Espa og nå ville hun hjem etter 18 år på Langhus ved Ski. Da de fikk høre at kommunen satset på Stange sør med flunkende ny skole og tomter, slo de til og flyttet nordover til Stange. Til Espa kom også Gunhilds søster Randi Hestnes og mannen. Faktisk brukte de to parene samme bygningsentreprenør. Søsteren flyttet fra Kongsvinger. Alt så svært lovende ut med en ny firefelts E6 som sto ferdig. For ekteparet ble Espa framstilt som Stange kommunes utstillingsvindu.

Gunhild og Eriks datter skulle begynne på skolen og minstemann startet i barnehagen. Jobbmuligheter var gode på Romerike og de byttet jobb for å bosette seg i Stange sør.

– For å si det sånn, sånne som oss kunne kommunen fått flere av. Unge etablerere som hadde sikret skolen elever. Espas nærhet til jobbmarkedet er unikt, sier Gunhild.

Etter den opprivende skoledebatten i lang tid, sier paret at det aldri hadde blitt Stange for dem uten den nye skolen. Nedleggingsspøkelset som truer lokalsamfunnet henger ikke på greip, når kommunen selv markedsfører Espa som utviklingsområde.

– At kommunen bygde ny skole og var villig til å satse, var helt utslagsgivende for at vi flyttet til kommune som en langsiktig investeringene for ungene våre. Den gode overgangen mellom barnehage og skole er unik.

De to Tangen-mødrene Mari Frydenlund og Frida Kulstad frykter skolesaken kan føre til splittelse mellom Tangen og Espa. I dag samarbeides det godt om fotball, korps og idrettsskole. Med så mange følelser og opphetet stemning som er i sving, kan skolesaken ødelegge klimaet, sier de.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00