Kvalitetssikring og matkvalitet er to nøkkelord. Det nye kjøkkenet skal produsere mat til både hjemmeboende og institusjonsbeboere i hele Stange kommune.

Eiendomssjef Bjørn Lunstøeng opplyser at siste del av prosjektet med å få på plass nytt produksjonskjøkken i Stange kommune nå er gjennomført.

MØTEROM OG KANTINE

Prosjektet har gått på omgjøring av det gamle kjøkkenet til møterom, avlastningsplass for det nye produksjonskjøkkenet og nytt kantinekjøkken for Stange helse- og omsorgssenter.

Det fysiske byggearbeidet ble påbegynt i oktober 2016 og overlevert til Stange kommune 20. februar. Kantinekjøkkenet åpnet 1. mars. Stange kommunes nye produksjonskjøkken for kok-kjøl sto ferdig i mai 2014. Overgangen fra kok-servering til kok-kjøl skjedde fra september 2014.

Inntil 1. september 2015 var produksjonskjøkkenet del av Stange- helse og omsorgssenter, men ble så del av eiendomsavdelingen i Stange kommune. Kjøkkenet leverer måltider til hjemmeboende, sykehjemmene samt Stange helse- og omsorgssenter.

Stange produksjonskjøkken har 20,5 årsverk i produksjon og 2,5 årsverk i administrasjon. Den nye lederen har vært kokk i kommunen i 10 år og er fra Nord-Odal.

Variert meny

Daglig blir det produsert 120 middager til hjemmeboende eldre i tillegg til kantinen ved Ottestad bo- og servicesenter samt leveranse til, Vallset bo- og servicesenter med kantine og rådhuskantinen. 300 porsjoner går til institusjoner og bofellesskap.

Ifølge Ekornhol blir menyen satt opp med krav til variasjon, næringsinnhold, farger, konsistens og tilberedningsmetode som kokt eller stekt. Produksjon, nedkjøling, pakking, lagring og distribusjon er del av logistikkjeden. Temperaturkontroll står sentralt i alle deler av produksjonen.

– Grønnsakene dampes i tette forseglede poser og avkjøles hurtig i blåsekjøleskap til fire grader. Tilberedningsmetoden bevarer smak, konsistens og næringsinnhold. Steking av store kjøttstykker som kalkunfilet gjøres på samme måte, men tilberedningen gjøres ved cirka 70 grader over natten. Dette gir et mørt og saftig resultat. Aspargessuppe holder 80 grader ved fylling i pose og nedkjøles i isbad til fire grader i løpet av to timer. Det tas årlige bakterieprøver av mat og utstyr, sier Ekornhol.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00