Det ble mye ståhei i leiligheten til den snart 100 år gamle beboeren i Vollasvingen da hun fikk besøk av Aps profilerte stortingspolitiker og nestleder i landets største parti. Hakk i hæl fulgte stangeordfører Nils A. Røhne, fjerdekandidat på Aps stortingsliste Per Gunnar Sveen, presse, radio og personlige rådgivere.

18. desember fyller Astrid 99 år. Nils A. Røhne og Astrid hadde mye å mimre om, Røhne hadde nemlig Astrids ektemann Arne som lærer på skolen.

Trygg hjemmetjeneste

Jashari Milaim, spesialsykepleier i helsetjenester i hjemmet i Stange kommune, konstaterer at Astrid er en takknemlig bruker av kommunens hjemmebaserte tjeneste.

Især om morgenen setter Astrid Arstad stor pris på å få besøk.

– De kommer og vasker en, kler på tøyet og smører smørbrød som jeg liker. Samtidig får jeg kaffe og melk. Det er veldig godt, sier Astrid.

– Jeg liker å ligge litt lenge om morgenen og det blir tatt hensyn til. Jeg står opp ved nitiden og får en god frokost. Har personalet tid, sitter de ned og prater mens jeg spisser. Det er hyggelig. Hvis ikke spiser jeg alene. Neste gang kommer de for å lage middag. Den er også bra for det meste. Jeg er fornøyd hjemmetjenesten og får god hjelp, føler jeg, sier hun.

– Er sjef i eget liv

Hadia Tajik liker det hun ser hjemme hos Astrid. Den eldre kvinnen er kvikk i hodet og god til beins.

– Astrid har det bra hjemme taket være tilrettelegging. Ap legger nå fram en plan for at eldre kan bli boende hjemme så lenge som mulig. Vi styrker de hjemmebaserte tjenestene og satser stort på velferdsteknologi, sier Tajik.

I 2040 vil det være dobbelt så mange over 80 år som i dag i Stange. Antallet personer i arbeidsdyktig alder blir omtrent det samme som i dag.

Ifølge fagutviklingssykepleier May Ingvild Volungholen Sollid i Stange kommune benyttet 750 brukere helsetjeneste i hjemmet.

– Det er behov for flere ressurser. Jo lenger en beboer skal være hjemme for å mestre egen livssituasjon, desto flere ressurser trengs. Det er gjort mange effektiviseringstiltak i tjenesten, men ved ett punkt går det ikke an å effektivisere mer for da vil omsorgen bli borte, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00