Den franske isbryteren l’Astrolabe lå ute for salg til snaut 18 millioner kroner. Da eieren hørte hva ottestadstiftelsen skulle bruke skipet til, fikk Ungdom i Oppdrag båten for cirka 900.000 kroner. Med transport, omregistrering og ekstrautstyr koster hospitalskipet cirka 3,7 millioner kroner. Leder for Ungdom i Oppdrag i Norge, Andreas Nordli opplyser at ombyggingen vil koste mellom sju og ni millioner kroner.

– Båtprosjektet vårt er en mangeårig drøm som endelig går i oppfyllelse. I løpet av noen uker sender vi en liten gruppe fra Grimerud for å jobbe ombord med forberedelser og istandsette, sier Nordli.

90 ansatte

Ungdom i Oppdrag har hovedkontoret sitt i Stange, men har fokus på resten av landet, utviklingsprosjekt rundt i verden med 100 feltarbeidere og tradisjonelt misjonsarbeid. Grimerud er en av Stanges største foretak med 90 ansatte. Stangestiftelsen driver også to ordinære barnehager i Stange, henholdsvis i Bekkelaget og på Grimerud.

– Det flytende sykehuset skal operere ved Papua Ny-Guinea, hva vil dette helsetilbudet bety for innbyggerne, Nordli?

– Da vi kjøpte isbryteren som nå skal hete M/V Liberty, hadde vi som mål å gi helsehjelp til mennesker som i dag ikke har tilgang på dette. Ungdom i Oppdrag er en del av den internasjonale organisasjonen Youth with a Mission. Hovedkontor i Norge ligger altså på Grimerud Gård. M/V Liberty blir det fjerde skipet Youth with a Mission skal operere langs kystlinjen til Papua Ny-Guinea, men det første skipet som Ungdom i Oppdrag skal ta ansvar for.

Nordli sier videre at helsesituasjonen i Papua Ny-Guinea, et land med sju millioner innbyggere, er kritisk. På grunn av spredt bosettingsmønster og mangel på infrastruktur blir det ofte sagt at Papua Ny-Guinea er et av verdens vanskeligste land å tilby helsehjelp i. En av 13 personer dør før de fyller fem år, mens fem kvinner hver dag dør som følge av komplikasjoner med barnefødsel, sier han.

Historien om Mandy, ei jente på seks år er hjerteskjærende. Hun hadde grå stær og ble blind som treåring. Takket være en kort og enkel øyeoperasjon fikk hun synet tilbake. Siden 2010 har hospitalskipene gitt helsehjelp til 648.062 mennesker og gitt basishjelp i helsehjelp til 145.567 personer.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00