– Hun er en snill hund med et fryktelig godt lynne!

Eier Terje Solvang koser med den premierte hunden mens han stolt viser fram den skinnende blanke kongepokalen fra årets norgesmesterskap på Tolga.

Td Ayla er en finsk støver, som er en vanlig harehundrase. 19. og 20. november deltok 5-åringen på sitt andre NM, og det med stor suksess. Etter konkurransen hadde vallsethunden danket ut alle de over 100 hundene som var med i de innledende kvalifiseringsrundene før NM. Av de 20 hundene i finalen sto Td Ayla igjen som den store vinneren.

Los gir poeng

Men hvordan i alle dager foregår egentlig et NM i harehund? Eier Terje Solvang forklarer:

– Kort fortalt handler det om at bikkja skal løpe fritt i skogen og ha los på hare i seks timer hver av dagene. Hele tiden sitter en dommer strategisk plassert og følger med og gir poeng. Haren er en luring, så det er fryktelig krevende for bikkja å følge spor så lenge. Dersom en av hundene begynner å følge et annet dyr, for eksempel en elg eller rev, da blir hunden tatt ut av konkurransen, sier han.

Heldigvis brydde Td Ayla seg overhodet ikke om noe annet enn å snuse etter hare, så da ble det toppkarakterer i kategorier som jaktlyst, samarbeid, hørbarhet, kontakt, styrke og kondisjon.

Belønningen ble en fôrsekk, heder, ære, diplom, dekorert glass og selvsagt den prestisjetunge kongepokalen. Men var kongen der for å dele ut prisen?

– Nei, han var visst opptatt med en cupfinale på Ullevål, så da måtte han prioritere Rosenborg foran oss, humrer Solvang – som ikke lar monarkens fravær legge noen demper på stemningen.

Hardtrening i skogen

Å vinne NM er ikke gjort i en fei, skal vi tro eieren.

– Det ligger utallige treningstimer bak et slikt resultat. Vi er ute i skogen i 10–12 timer hver uke, sier den spreke pensjonisten.

Solvang mener tålmodighet er viktig når man skal trene opp en god og effektiv harehund.

– Det er viktig å ikke skyte med en gang, men la bikkja få god tid til å spore haren. Vi trener mesteparten av tiden, men jeg har også skutt rundt 40 harer i løpet av de fem årene jeg har hatt henne, sier han – og peker mot en hvit hare som henger på uthusveggen.

Nå er Td Ayla automatisk kvalifisert til neste års nordiske mesterskap i Sverige. Eieren tror hunden har mange gode år og flere utmerkelser foran seg.

– Nå er hun omtrent på topp, og det vil hun trolig være i noen år til. Jeg håper vi kan gjøre det godt i Sverige, men da må alt klaffe. Vær, vitring og terreng er avgjørende faktorer. Det er små marginer og tøff konkurranse, avslutter Solvang.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00