– Her har de kommet seg inn.

Kirketjener Kjetil Sørli Krøtøy peker på den flisete dørkarmen hvor låsen er brutt opp – trolig ved hjelp av grovt verktøy.

På innsiden har tyvene endevendt og gjennomsøkt hele kirken på jakt etter verdisaker. Blant annet har gjerningsmennene fått med seg et døpefat, en dåpskanne, to lysestaker og gjenstander som brukes i forbindelse med nattverden. Den samlede verdien på det stjålne sølvtøyet er foreløpig ikke kjent.

– Flere av gjenstandene har «Strandlykkja» inngravert, så de kan ikke være lette å få solgt videre på markedet, sier Krøtøy.

kastet nøkkelen i do

Kirketjeneren rister oppgitt på hodet når han forteller at nøkkelen til safen lå gjemt inne i selve kirkebygget.

– Vi har hatt for dårlige rutiner. Nøkkelen til safen ble funnet igjen nede i utedoen. Tyvene hadde også tatt med seg kirkeboka ut på do, men jeg vet ikke om de har brukt den som lektyre...

Fryktet større skader

Strandlykkja kirke må heretter låne utstyr fra Tangen kirke dersom det skal gjennomføres dåp eller andre seremonier som krever bruk av sølvtøy. I tillegg må blant annet inngangsdøra repareres etter tyvenes herjinger.

Krøtøy fryktet en stund at ødeleggelsene inne i kirkebygget skulle være enda større.

– Tyvene har vært oppe på kirkeorgelet og åpnet alle panelene. Heldigvis var organisten her på tirsdag og prøvespilte orgelet. Alt ser ut til å fungere som normalt. Hvis ikke kunne det ha blitt veldig dyrt, sier han.

Ifølge Krøtøy har naboer observert det som skal være to mørkkledde menn som oppholdt seg på kirkegården ved 01.30-tiden natt til søndag.

– Naboene hørte bråk og kikket ut av vinduet. Personene ved kirka skal ha hatt sekk på ryggen. Det som har skjedd er fryktelig synd. Kirken er godt opplyst, men vi har ikke hatt noen alarm. Det skal jeg få ordnet nå, sier han.

Hele bygda er berørt

Sogneprest Nina Bredsdorff er lei seg for det som har skjedd.

– Det verste er at tyvene har tatt med seg noe som tilhører hele bygda. «Alle» på Strandlykkja er døpt i dette fatet. Jeg håper at gjenstandene kommer til rette igjen, sier hun.

Torsdag vil sognepresten anmelde forholdet til politiet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00