– Vi ønsker å skape kultur for å senke terskelen når par føler at de bør søke hjelp når det skurrer i ekteskapet. Forskning forteller at gifte venter opptil seks år før de prøver å reparere et forhold som knaker i sammenføyningene. Det sier kursleder og mangeårig samlivsrådgiver Trond Sæthren.

Sammen med kona Anne-Helen og sogneprest i Romedal, Vemund Koren, blir det igjen kurs på menighetssenteret Vollbo i Stange, søndag 2. april.

Vold i samlivet

– Er det ikke spesielt med en kommunal og kirkelig felles satsing for å få styrket samliv og få ned skilsmissetallene i Stange?

– Temaet er både prinsipielt og samfunnsmessig viktig. Vold i nære relasjoner koster samfunnet mellom seks og ti milliarder per år. Sjukemeldinger alene i forbindelse med samlivsbrudd er anslått til en milliard kroner, men alt det andre som følger med koster oss langt mer, sier Sæthren.

Å ha det godt i livet, ikke bare på det økonomiske planet, men også det følelsesmessige, er bra. Stangepar betaler ikke for å gå på samlivskurs fordi det er støttet av Bufdir. Gjennom forebyggende og forskingsbasert undervisning får parene anledning til å jobbe med oppgaver som vil gi hjelp til selvhjelp og inspirere til å ta tak i eget samliv.

Før het kurstilbudet glattkjøringskurs for brudepar. I og med at målgruppen er utvidet, er det foretatt navnebytte til Samlivskurs for par.

Trond og Anne-Helen er begge bosatt i Ottestad. Trond er opprinnelig tømrermester og lærer og Anne-Helen er førskolelærer. Sammen har de jobbet med samlivsrelaterte prosjekter og samlivsveiledning de siste 15 årene i inn- og utland. Trond er også engasjert foredragsholder i Barnevakten og har vært innom mange skoler og foreldremøter i regionen de senere år.

Folkehelse

– Målet med å drive samlivskurs i Stange handler om folkehelse i praksis. Det er samfunnsmessig store besparelser ved å forebygge samlivsbrudd og styrke familien. Det er det aller beste for et barn å vokse opp i et stabilt hjem i en tillitsfull relasjon, et trygt hjem hvor det er rom for å dele gleder og sorger. De aller fleste fokuserer langt mer på bryllupet enn på ekteskapet. Vi ønsker å skape en kultur for å jobbe med eget samliv også mens ting er greit, sier Trond Sæthren.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00