Ikke mange dager etter at familien Hørsandlien fikk tilslaget på eiendommen av største kreditor Sparebanken Hedmark, har den driftige forretningsmannen og Kari planene klare.

– For å si det sånn, vi vil sette i stand butikklokalet og pusse opp hovedbygningen. Selvsagt har vi en butikkdrøm for Åsbygda. Skolen er reddet, kanskje kommer det fart i nybyggingen på boligfeltet og spørsmålet er, vil det lokke dagligvarekjeder til Åsbygda igjen? Bygda blir tross alt attraktiv, spår Jan Erik Hørsandlien.

Ny optimisme

– Du blir kalt bygdas svar på Olav Thon, det må vel være en hedersbetegnelse?

– Jo, takk for tilliten, men jeg smiler av sammenligningen. Jeg blir betydelig, mange hakk mindre, sier han.

Da butikken ble slått konkurs 9. februar pågikk den opprivende skolestrukturdebatten i Stange kommune. Åsbygda skole sto i fare for å bli nedlagt. For eieren av rørleggerfirmaet som hadde satset på Åsbygda var det ikke gode dager og han vurderte å flytte butikk og lager ut av Åsbygda. Så skolen reddet og Hørsandlien gikk i forhandlinger med banken. I dag har familien slått fra seg å flytte fra Åsbygda.

De neste to til tre måneder skal brukes på å sette butikken i stand slik den var.

storkiosk også mulighet

Jan Erik Hørsandlien sier det er et paradoks at Karin drev storkiosk, men la ned til fordel for butikken som ble startet for cirka 14 år siden. Dersom de ikke finner mulige drivere til en framtidig butikk i bygda er ett alternativ å starte en storkiosk igjen i lokalene. Ett tredje alternativ er å flytte rørlegger butikkene til lokalene.

– Jeg vil presisere at ingenting er bestemt ennå og inntil videre må vi jo ha alle muligheter åpne. Aller helst håper jeg butikkdrømmen går i oppfyllelse. Da Åsbygda skole ble reddet, falt en tung bør fra skuldrene hos alle i bygda. Ny giv er skapt føler jeg, kanskje kan en nærbutikk overleve nå.

Jan Erik Hørsandlien vil ikke utdype kjøpesummen for lokalene og den to mål store tomta.

– Mitt ønske er at folk i Åsbygda vil støtte en eventuell, ny butikketablering. Vi er avhengig av at det blir gass på boligbyggingen. Jeg hadde blitt skikkelig skuffet hvis politikerne hadde lagt ned skolen. For 15 år siden ble det bestemt at den skulle bestå. Politikk bør være mer langsiktig, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00