Eliteelevene Robert Grindborg (18), Ivar Refsdal Karlsen (18) og Yngve Kippersund (18 i neste uke) er helt vanlige ungdommer med hobbyer som musikk og fotball. Når det gjelder realfag må de tre betegnes som litt mer glupe enn gjennomsnittet. Felles er at de prioriterer lekser, og spesielt realfagene som de har et helt spesielt forhold til.

70 land deltar

Kjemiolympiaden er en internasjonal kunnskapskonkurranse for kjemielever i den videregående skolen. Norge har vært med siden 1982 og mer enn 70 land deltar. Kjemi-OL prøver å stimulere til økt interesse for kjemi. Robert, Ivar og Yngve som alle er fra Ottestad, er gode Hedmark-ambassadører i realfag.

Første runde gikk av stabelen i uke 40–42. Robert G. Karlsen gikk like godt hen og vant fylkeskonkurransen for Hedmark. Yngve og Ivar kvalifiserte seg også til andre runde i det norske uttaket til den nordiske finalen i Stockholm og den internasjonale finalen i Nakhon Pathom i Thailand 6.–15. juli 2017.

150 elever i Norge går videre til den andre runden som arrangeres 1. februar 2017. Bare de 16 beste går videre til finaleuka 20.–24. mars 2017 i Sverige.

Skarpe elever i skolen

– Det er mange som ikke forstår seg på realfag, at vi sitter hjemme og regner på oppgaver som andre ikke føler de får bruk for. Vi blir ikke rakket ned fordi vi er gode i realfag, men blir sett på som litt nerdete, sier Ivar.

Yngve nikker samtykkende. Det er bra at det er plass til alle på Stange videregående.

– Fra jeg gikk i fjerde klasse ville jeg bli ingeniør. Matte og fysikk var de beste fagene fra fjerde klasse. Kjemi fikk jeg øynene opp for i åttende, sier Ivar.

Yngve sier han alltid har hatt matte som sin hovedinteresse. Fysikk og kjemi er også de beste skolefagene. Ifølge Robert ble kjemiinteressen vekket i videregående. Neste uke er det kjemi- eksamen, så lekser må prioriteres framover.

Gjennom deltakelse i Kjemi-OL er målet å stimulere interessen for realfag.

I finalen skal hvert land stille med fire deltakere.

Den internasjonale konkurransen har høy prestisje og faglig er nivået over norsk skole.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00