– Fotballproff!

Åttendeklassingene Sindre Gjerstad, Adrian Søbakk, Thea Berget og Kristin Myhra svarer kjapt og selvsikkert på spørsmål om hva som er framtidens drømmejobb. Adrian legger til at han også vil bli hockeyproff.

– Men hvis dere ikke skal drive med idrett, hva blir det da?

Elevene funderer, men har ennå ikke rukket å gjøre seg opp noen store tanker om arbeidslivet.

– Eller, jeg kan tenke meg å bli barnehagelærer, sier Kristin.

– Men fotball er førstevalget!

Elevene er ennå bare 13 år, og har fortsatt mange år på seg til å bestemme seg. På videregående vil trolig ambisjonsnivået ha justert seg i alle mulige retninger.

Vil studere ute

Mandag hadde åttende trinn besøk av Stanges næringssjef Erik Habberstad og varaordfører Trine Lise Staarvik. Habberstad la fram påstanden «når jeg blir stor skal jeg i hvert fall ikke bo i Stange», hvorpå han spurte om noen kjente seg igjen. Hendene skjøt umiddelbart i været. Habberstad pekte ut en gutt som rakk opp hånda:

– Hvorfor vil du ikke bo her?

– Je syns Espa er mye bæ’re, svarte unggutten på bred dialekt – til stor latter fra forsamlingen.

Flere av elevene gir uttrykk for at de synes Stange er for lite, og at de helst vil studere andre steder. Habberstad støtter tankegangen:

– Jeg tenkte akkurat som dere da jeg flyttet herfra som 19-åring. Jeg kom ikke tilbake før jeg var 36. Men, hvis dere synes Stange er uinteressant nå, så kan dere være med på å gjøre Stange til et bedre sted, slik at deres egne barn vil trives enda bedre i framtiden!

Habberstad er opptatt av at ungdommene har alle verdens muligheter, og at det er fullt lov å endre kurs gjennom hele livet.

Næringssjefen dro fram flere eksempler på hvordan avstand oppleves annerledes i dag enn for 100 år siden. Mens man den gangen brukte dagevis på en tur med hest og kjerre til Oslo, kjører man i dag bil eller tog på en drøy time.

– Det er fortsatt 12 mil til Oslo, men vi må måle avstand i tid, ikke fysisk distanse, sier han.

de sikreste yrkene

Habberstad mener yrkesfag har fått et høyst ufortjent dårlig rykte. Han nevner at framtidens Norge i år 2035 vil kunne mangle 50.000 arbeidere innen bygg og anlegg, i 20.000 sykepleiere og 30.000 lærere. Disse yrkesgruppene trekkes fram som de aller sikreste dersom man vil velge jobber med gode framtidsutsikter.

– Jeg har erfaring fra byggenæringen, og noe av det beste jeg vet, det er snekkere som først skaffer seg bred bakgrunn og erfaring, og deretter blir ingeniører. Gjør dere det, da lover jeg at dere får jobb! Frykten for yrkesfag er helt ubegrunnet, sier næringssjefen.

Habberstad trekker også fram samferdsel og jernbane som en klar fordel for Stange i framtiden.

– Med dobbeltspor og 54 minutter til Oslo, da blir Stange veldig sentralt. Da er det ingen grunn til å bo noen andre steder, sier lokalpatrioten med glimt i øyet.

Etter seansen oppsummerer de fire 13-åringene at de har fått et par nye tanker om livets realiteter. Dermed har de også fått litt mer bagasje med seg på den lange og lærerike reisen mot voksenlivet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00