• LEKEMUS I BURET: Pusur trives på hylla, men er ikke for øyeblikket interessert i å leke med stoffmusa over sengen.
  • TUMLEPLASS: Kattene skal ikke kjede seg på Lerud. Eierne skal lage luftegård med netting for at de firbeinte gjestene kan gå inn og ut for å få frisk luft.
  • TESTKATTER: Vibeke og Jan Gudbrandsens egne katter Pusur og Pondus har testet lokalene før pensjonatgjestene som har booket, sjekker inn.

Kjæledyr skal ikke bare ha tak over hodet når eierne drar på ferie. Da Vibeke og Jan lekte med forretningsideen sin om et kattepensjonat, hadde de det klart at kattene ikke skulle gå for lut og kaldt vann. Dyrevelferd og trygghet var to stikkord. Katter er firbeinte menneskevenner, og i Romedal kommer kattene til å bli bortskjemte. Aircondition og mange stimuli på lekerommet gir følelsen av å være på femstjerners luksushotell.

Fredagsdisko

– Vi tuller litt med at på fredager blir det disko på kattepensjonatet. Vi har anskaffet en diskokule og disse bevegelige lyspunktene vet vi fenger og aktiviserer katter, sier Vibeke og smiler.

Da hun lagde en facebookside for kattepensjonatet ble det skikkelig trykk. Før åpningen 6. april er det kommet bookinger, og forleden dag fikk de en jobbsøknad fra en dyreglad person. Vedkommende som søkte var arbeidsufør, men så glad i dyr at litt renhold og forefallende kattearbeid kunne søkeren greie. Denne omtanken synes Vibeke og Jan er rørende.

– Hvorfor legger dere standarden så høyt her?

– Kjæledyr er noe av kjæreste folk har. Mattilsynets krav er at burene skal være 0,85 kvadrat med en meters høyde. Her har vi 1,8 kvadratmeters bur med full takhøyde på 2,15 meter og stort fellesareal der det er mye plass å leke på. For oss er det også viktig at vi har fått en avtale med veterinær Lisel Huse Olsen på Mjøsa Hesteklinikk dersom noen katter blir syke, sier Jan, som mener hjertevarme må gå foran profitt på kattenes bekostning. Ideen er at Lerud skal være et rendyrket kattepensjonat. Steder med både hunder og katter gjør spesielt kattene stresset, sier de.

HØNSEHUS

Da Vibeke og Jan kjøpte småbruket fikk de en låve med et gammelt hønsehus på kjøpet. De undersøkte med kommunen, Mattilsynet og Statens vegvesen om å starte rent kattepensjonat.

– Vi har selv to katter som har virket ganske nervøse da vi har hentet dem fra ferieopphold på dyrepensjonat på grunn av blanding med hunder.

Folk er glad i dyr og vil det beste for dem, sier Jan Gudbrandsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00