Fieke-saken vakte nasjonal oppsikt etter krangelen mellom 18-åringens hjemkommune Åmot og Stange om finansiering av skoleoppholdet ved Grobunn.

Tidligere i vinter ble det klart at Fieke får fortsette på Grobunn ut skoleåret, og det var ei smilende og lykkelig jente som møtte både Trettebergstuen, kommunens politiske ledelse, Anne Berit Nordbakken, leder i Fagforbundet i Stange og leder i LO i Hamar og Omegn, samt fylkessekretær Grethe Mikaelsen i Hedmark Ap.

Fieke, som endelig har fått mange venner, fikk fortelle Anette Trettebergstuen hvor godt hun trives på Grobunn da gjestene ble vist rundt på skolekjøkkenet. Elevene skulle lage dagens lunsj og praten gikk livlig.

Grobunn imponerer

– Tilbudet ved Grobunn er unikt og verdifullt. Vi trenger flere slike pilottilbud som er bygget opp på nærhet, gode verdier og trygghet, sier Trettebergstuen.

Stortingsrepresentanten sier hun ønsker å se nærmere på problematikken vederlag (betaling for opphold) mellom hjemkommune og vertskommune.

Også ordfører Nils A. Røhne ser behovet for å avklare vertskommune- og hjemkommuneprinsippet. På prinsipielt grunnlag gjelder dette i saker der en Grobunn-beboer bor i en annen kommune enn vertskommunen Stange.

– Stange kommune mener det er krevende dersom helse- og omsorgsbiten for alle som får plass på Grobunn og som ikke melder flytting til Stange, automatisk blir kommunens ansvar. Dette er vårt utgangspunkt. Vi må ha en avklaring for at det skal bli forutsigbart, sier ordfører Røhne.

– Det er viktig at sentrale myndigheter avklarer dette, sier Trettebergstuen.

Fikk møte beboerne

Trettebergstuen tok seg god tid til å snakke med beboerne og de ansatte.

– Fra mitt ståsted er jeg veldig opptatt av å bevare tilbud som Grobunn. Vi trenger flere slike steder. Senest under Aps landsmøte forrige helg ble bedre finansieringsløsninger diskutert, men vi har ikke konkludert ennå.

Grobunn tilbyr et helhetlig bo- og sosialtreningstilbud for totalt 19 ungdommer og unge voksne med utviklingshemming. Arbeidstrening på dagtid og avlastning og ferietilbud i skoleferien inngår også i tilbudet. Ved Grobunn er det også en skoleelev-bolig med plass til ni elever. Her øver beboerne ferdigheter og vaner.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00