– Felles Framtid oppfyller både HVPU-reformens viktigste krav om deltakelse i samfunnet, men er også et brudd og et opprør mot den ensomheten som reformen har skapt. Mange psykisk utviklingshemmede har enten blitt plassert alene i leiligheter eller blitt boende hjemme på ubestemt tid. Ingen av delene gir mulighet til å leve gode liv, sier Ringnes.

Boligsamvirket Felles Framtid gir de unge mulighet til både fellesskap og tid for seg selv med privatliv.

Gjøvik og Lillehammer

Ifølge Ringnes har representanter fra både Gjøvik og Lillehammer bedt om å få komme på besøk for å se på stangemodellen.

– I og med at beboerne har private leiligheter, har jeg klargjort besøkene med pårørende og vergene. Nå har dette blitt klarert og etter at foreldre på Lillehammer kom på banen, har også Gjøvik meldt seg på. Vi ønsker at flere skal oppleve det gode liv. Selv ble jeg rørt forleden dag en sa at tilbudet er blitt mye finere enn de kunne drømme om på forhånd. Felles Framtid er virkelig en suksesshistorie.

Et samfunn for alle

Navnet til bofellesskapet Felles Framtid er ifølge Ringnes uttrykk for at det gode liv har til felles at det bygger på relasjoner og fellesskap, hvor de ti ungdommene får sin egen bolig og den tryggheten det gir.

– Prosjektet har tatt lang tid, cirka sju til åtte år. Ideen og et bofellesskap utviklet seg på Grobunn i Romedal. Hans Bringeland, en av stifterne var sentral. På Grobunn bor barna våre til og med videregående og til de er ferdig med arbeidstrening. Dette er jo et gjennomstrømnings-basert tilbud. Ideen dukket opp og vi spurte om vegen videre.

– Å eie leiligheten selv er vel nokså uvanlig, Ringnes?

– Ja, men leilighet er roten til alt godt. Det er kortversjonen til mottoet for Felles Framtid.

Noe av det mest enestående med boligsamvirket, er at det ikke framstår som en institusjon. Styrelederen skryter veldig av kommunens ansatte. Å lage egen mat er for eksempel en stor og viktig aktivitet.

At altfor mange psykisk utviklingshemmede fremdeles bor hjemme, er en uønsket situasjon. Ringnes sier at foreldrene fikk være med å definere ungdommenes behov og kommunen stilte opp med ekspertise både byggteknisk, sosialfaglig, juridisk og økonomisk. Resultatet ble et offentlig privat samarbeid som ga en god løsning. Felles Framtid ville ikke hatt Husbank-tilskudd uten å ha Stange kommune med på laget, avslutter Erik Ringnes.

Fakta

Bofellesskap for psykisk utviklingshemmede i Gina Harboes veg i Ottestad, med ti leiligheter.

Obos har bistått med å etablere borettslag

Av de ti eierne er fem fra Stange og fem fra andre kommuner. De sistnevnte har meldt flytting til Stange og tar dermed med sitt rammetilskudd.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.