– Dette har vært et eventyr. Jeg drømte om at Gerd skulle komme i gang igjen på kjøkkenet og steke verdens beste vafler. At hun skulle greie det med hjelp Stange kommunes Hverdagsrehabilitering er et under, sier en rørt Åge Willy Holen.

I dag ler paret i Åsvang av Gerds motivasjonsliste der står at målet er å lage mat, vaske seg oventil, gå med rullator og mestre dobesøkene selv. Kaia Thingstadberget, sykepleier i hjemmesykepleien i Stange kommune, er også stum av beundring. Fra å ha et hjelpebehov på 28 timer per uke, får Gerd i dag fire timer ukentlig hjelp.

Falt hjemme

Gerd Holen fikk livet snudd opp ned etter to stygge fall hjemme tidlig i 2015. Det opsto en ryggskade og etter mange utredninger og en MR-undersøkelse fikk den tidligere gårdskona beskjeden: Du blir sittende i rullestol med korsett resten av livet. Gerd var fullt ut pleietrengende og ble stelt av to personer i hjemmesykepleien kontinuerlig. Senga kunne maksimalt heves 30 grader.

Gerd Holen ble avskrevet av legene, utsikten til å kunne stå på egne bein igjen var lik null. Selv var hun innstilt på å bli sengeliggende resten av livet. Ektemannen var langt nede og syntes situasjonen var svært vanskelig. Fysioterapeut Torleiv Oppen sier han ikke kunne bestride legens konklusjon, men som ordtaket sier, det er håp i hengende snøre.

Flere fagetater gikk inn

Stange kommune har samlet helsetjenester i avdeling for hverdagsrehabilitering. Dette er en tverrfaglig rehabiliteringsform som har gitt svært gode resultater, sier fagleder Marianne Skau Solberg. Hun ønsker å dele Gerds historie.

– Her har vi et eksempel på en bruker som har hatt et stort hjelpebehov og hatt mye hjelp fra hjemmesykepleien. I en periode har Gerd fått hjelp og trening til å bedre sitt funksjonsnivå. Hun har fått økt livskvaliteten sin mye. Hverdagsrehabilitering er et viktig satsningsområde både nasjonalt og i kommunen og er forankret i den nye helse- og omsorgsplanen for Stange kommune. Både Gerd og vi er veldig stolte over hva vi har oppnådd, sier Solberg.

– Vi lager maten selv. Det er helt fantastisk. Gerd hjelper til på kjøkkenet. Det er nesten så jeg drømmer, sier Åge Willy Holen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00