– Dette prosjektet betyr virkelig mye for elevene og den faglige motivasjonen, stråler engelsklærer Ellen Marie Kvaale.

Hovedpersonen selv, Sofie Nordahl Furuberg i 5A, tar viraken med stor ro. Det var hennes dikt «Autumn», som ble det aller beste diktet blant alle femteklassinger i hele Norge. Hun utkonkurrerte hundrevis av andre morsomme, kreative og kule dikt.

– Du får rosende omtale av juryen, hva tenkte du da diktet ble til?

– Diktet handler om høsten. For å si det sånn jeg prøvde å finne noe annet tema enn alle andre. Det er gøy å bli heiet på.

Her kan du lese diktet:

I See many small birds in

the colourful trees.

I hear the howling wind.

I smell homemade cowberry jam.

I taste Sweet heather honey and freshly baked apple Pie.

I feel grateful and a bit hungry.

Klassevenninne Lotta er også oppstemt. 

– At noen fra Hoberg vinner er en stor motivasjon for alle oss andre. Konkurranser er med og skjerper oss samtidig som lærerne våre stiller krav. Det er bra, sier hun. 

Boller fra hovedstaden

For å markere Hoberg-seieren sendte forlaget forleden dag budbil fra Oslo med nybakte boller og brus som premie. Lærerkollegiet er i fyr og flamme over hovedpremien. Aschehoug stiller nemlig digitale læreressurser til benyttelse for Hoberg et helt år og tilbud om engelskkurs. 

5. trinn leter gjerne etter flere faglige utfordringer. De håper på nye konkurranser og i tillegg ønsker mange av elevene å få delta når Ellen Marie gjesteforeleser i engelsk på Høgskolen i Innlandet. Seminarene hvor studenter og elever samarbeider om å løse oppgaver knyttet til pensum virker skjerpende og motiverende. 

Utfordret hele landet

Etter at alle elevene hadde skrevet et førsteutkast til Aschehougs nasjonale diktkonkurranse, begynte ungene prosessen med å gjøre hverandres dikt enda bedre. 

– Vi har jobbet en del med hvordan vi vurderer og gir hverandre tilbakemelding i forhold til gitte vurderingskriterier. Dette er en lærerik og samtidig litt vanskelig prosess for elevene. Det er gøy å bli inspirert av andres tanker og ideer, men samtidig er det vanskelig å formidle konkrete tips til hverandre på en god måte. Det krever en viss takt og finfølelse for at mottakeren skal oppleve responsen som konstruktiv. Men ungene begynner å bli gode på dette, sier Kvaale.

 Skolen er veldig stolt over resultatet, men ikke overrasket.

– Dette er en gjeng som er arbeidsomme og står på. De er entusiastiske og enormt gode til å hjelpe hverandre. Vi er et godt team som arbeider i fellesskap og som synes engelsk er gøy, sier hun.

Engelsklæreren legger til at 6. klasse-teksten, som var en oppskrift, fikk ros av juryen for god humor og at det var samfunnsaktuelt.

Ellen Marie Kvaale er stolt av engelskelevene sine. 

– Femteklassen er en gjeng entusiastiske og arbeidsvillige elever, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00