Etter at det er foretatt en grovsiling av 59 forslag fra privatpersoner og utbyggingsaktører, sa planutvalget tirsdag tja til kanskje å vurdere landbruksarealet Maihaugen mellom Ottestadhallen, fylkesveg 222 og Essostasjonen Bessa.

– Å sette over 100 mål landbruksjord i spill, er forferdelig. Det sier Senterpartiets medlem i planutvalget Olav Frang.

– Kjente toner

Planutvalgets leder Eva Søgnebotten, er ikke overrasket over Sps holdning.

– Sp sier det de alltid gjør og nærmest er programforpliktet til å framføre. Nå er arbeidet med kommunedelplanens arealdel i gang, en grundig prosess der alle forslag må ses på i en totalsammenheng for Stange kommunes langsiktige arealstrategi, sier Søgnebotten.

Rådmannen har vurdert alle 59 forslag. 24 innspill anbefales ikke å gå videre med, mens 10 anbefales altså å utredes og vurderes nærmere.

113 dekar i Ottestad

Det mest kontroversielle innspillet er altså Maihaugen /fylkesveg 222 vestover mot skoleområdet inkludert helhetlig vegsystem til et boligområde i forlengelsen av Nordahlvegen ved det tidligere rosegartneriet. Innspillene vil berøre 86 dekar dyrket mark.

Thor Ludvig Løken, leder i Stange Bondelag har denne beskjeden til Stanges folkevalgte:

– Nå bør politikerne besinne seg. Ikke glem det nasjonale jordvernforliket på Stortinget. Vi blir flere og flere folk i dette landet og vi trenger maten vi kan dyrke selv. Bondelaget ønsker å bidra konstruktivt til løsninger, derfor har vi lansert alternative arealer til dyrket mark. Vi har for eksempel spilt inn 58 mål arealer uten landbruksmessig kvalitet, som er skogsmark. Det har man ikke vurdert som interessant å gå videre med.

Bondelagsleder Thor Ludvig Løken er svært skeptisk til å bebygge god matjord.

– Dyrket mark må bevares. Det er så mange andre områder som ikke er matjord og som kan bebygges. Både jernbane og ny E6 gjennom Stange legger beslag på store landbruksarealer. Nå må politikerne være restriktive.

– Sp ønsker ikke å stoppe utviklingen, men vi peker på at det er andre muligheter enn å bebygge dyrket mark, sier Olav Frang.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.