Hele Stange var preget i rødt, hvitt og blått 17. mai. Fra Espa i sør til Ottestad i nord ble nasjonaldagen feiret uten en eneste regndråpe. For bursdagsbarnet Mariel fortsetter altså feiringen dagen etter dagen. Jentegjengen hennes sier nasjonaldagen ble fin. Fjerdeklassingene sang på sykehjemmet sammen med ordfører Nils A. Røhne.

– At han spiller gitar mens vi synger er jo moro, sier Lise Fjellet Sivle.

Prosjekt Romedal

Aldri har korpstonene ligget så pent over den fine romedalsbygda som 17. mai. Hele tre korps sørget for 17. mai-musikk så det holdt. Stangebygdenes Musikkforening og Romedal og Vallset jente- og guttekorps hadde i tillegg med seg Ådalsbruk Musikkforening i det som ble et vellykket fellesarrangement med Romedal Vel, 17. komiteene ved Breidablikk og Solvin skoler, FAU Solvin, Kirken, Romedal Barnehage og bygdas speidergruppe som ansvarlige. Ifølge leder i menighetsrådet, Ruth Østli, var målet at barna skulle få gå i stort 17. mai-tog med flagg, faner og feidende korpsmusikk. Fellesmarkeringen mellom Ilseng og Romedal ble vellykket.

Speiderne la ned krans

En av speiderbevegelsens fremste drivkrefter i Innlandet, 85 årige Tord Kristian Horne holdt tale på kirkebakken etter at sogneprest Vemund Koren hadde avsluttet gudstjenesten. Horne har vært speider i 72 år. Han meldte seg inn i 1945.

– Bautaen over de falne i krigen minner oss om at de som ofret livet for at vi skulle leve. Dette er romedøler som falt under 2. verdenskrig. Det er det viktig for meg å formidle. Speiderbevegelsen har gitt mye kameratskap og moro, sier han.

Ruth Østli som også var leder i 17. mai-komiteen pekte på at nasjonaldagen er bærebjelken i det norske samfunnet og ligger i ryggmargen på alle som bor i Norge. Det blir viktigere og viktigere å ta vare på kulturtradisjoner, sa hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00