Som vanlig var det høy spenning da Stange kommune tirsdag kveld arrangerte det siste folkemøtet i en serie av fire der lokalbefolkningen får komme med sine synspunkter om forslag til ny skolestruktur.

Fem sterke kvinner fra fire nedleggingstruete skoler fikk temperaturen til å stige ytterligere. De er mødre og engasjert for barnas oppvekst.

– Vi gir oss ikke uten kamp, sier Randi Austeng, FAU-leder ved Romedal ungdomsskole. Her er elevene foreslått flyttet til Stange ungdomsskole.

Tviler på tallmaterialet

FAU-lederne er samstemte i at anbefalingen om ny skolestruktur kun har økonomiske motiver. De er ikke imponert over tallmaterialet. Selv flyttet Hilde Austeng Andreassen til Ilseng i 2005.

– Hadde vi ikke hatt skole i gangavstand fra boligen vår, hadde vi nok aldri flyttet fra Oslo til Ilseng. Nå må politikerne høre på oss. Vi ønsker nærskole og ungene nær oss, ingen skal behøve å kjøre buss for å komme på skolen. Dessverre er det barna og de gamle som må kjempe i samfunnet, sier Austeng. Hun hevder Stange kommune bryter FNs konvensjon om barns rettigheter.

– Artikkel 3 sier at ved alle handlinger som berører barn, enten det foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. Rådmannens innstilling er at det skal legges ned fire barneskoler og barna skal kjøres i buss til og fra skolen, for mitt barn vil dette dreie som om buss inntil 1-1,5 time hver dag. Nasjonal helse og omsorgsplan 2011–2015 vektlegger aktiv skoleveg for barn og unge som viktig for barns helse og læring. Telemarksforskning konkluderte med at Breidablikk skole bør bestå nettopp med tanke på at 75–80 prosent av barna har en aktiv skoleveg. Jeg som mor og FAU-medlem på Breidablikk skole mener at Stange kommune i hele prosessen bryter med barns rettigheter da barnets beste ikke er et av perspektivene som utredes og skolens beliggenhet og barnas helse og læring bør være et tema som berører barn, sier Austeng.

Letter på sløret

Aps Øyvind Hartvedt sa tirsdag kveld at etter hans mening blir det helt sikkert færre skoler i Romedal krets. Han tar til orde for å la Breidablikk bestå og slå sammen Solvin, Vallset og Åsbygda. Ett alternativ er å bygge en ny skole i Romedal krets, sier Hartvedt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.