Det var Stange Frp som lanserte et eldreombud under budsjettbehandlingen før jul. Så kom Fylkesmannens rapport som rapporterte avvik innen kommunens legemiddelhåndtering og matoppfølging i hjemmetjenesten. Da lanserte Frp forslaget på ny.

Ordfører Røhne sier han er stolt over at kommunen unngår nedskjæringer i 2017. Samtidig framhever han at den nye stillingen sykehjemsoverlege skal håndtere og følge opp eldrepasienter bedre.

– Det er første gang Stange får en sykehjemsoverlege. Det er jeg veldig glad for, sier Røhne.

ombudet ønsker fokus

Ifølge Pasient- og brukerombud i Hedmark og Oppland, Tom Østhagen, opplever etaten at ombudets tjenester ikke er godt nok – kjent i befolkningen rundt i kommunene.

Les også: - Jeg kjemper mot vindmøller

– Vår oppgave er å arbeide for pasienter og brukeres interesser, behov og rettssikkerhet overfor både den kommunale helse- og omsorgstjenesten samt spesialisthelsetjenesten. Et av de områdene vi mottar flest henvendelser om er sykehjem, både om manglende tildeling av institusjonsplass eller innholdet i tjenestene i sykehjem eller tjenester knyttet til omsorgsbolig eller hjemmetjenester.

Les også: Angrer på sparing i Stange

– I tillegg skal vi arbeide for å bedre kvaliteten på tjenestene. Eldre mennesker som opplever at de ikke får de tjenestene de har behov for eller på annen måte trenger bistand til å ivareta sine interesser, er omfattet av dette.

– Pasient- og brukerombudet i Hedmark og Oppland mottar årlig en rekke henvendelser fra pasienter, brukere og pårørende som ikke er tilfreds med kommunale tjenester, sier Østhagen.

Bruk dagens ordning

Pasientombud Østhagen mener det er viktigere å ta i bruk og styrke de ordninger som allerede er etablert for å bistå pasienter og brukere, både pasient- og brukerombudet samt samt fylkesmannen som er klageinstans og som også har veiledningsplikt.

– Et eget kommunalt eldreombud vil medføre økt oppsmuldring og forvirring om hvem som skal gjøre hva. Viktigst er likevel at politikere og administrasjon er seg sitt ansvar bevisst, nemlig å sikre nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester til innbyggere inkludert de eldre. Tjenestene til eldre må styrkes slik at individuelle behov og verdighet i tjenestene opprettholdes.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.