Dermed kan beboerne i området, som har kjempet mot den endrede reguleringsplanen Ringsaker kommune vedtok i februar, koste på seg et smil i den foreløpig uberørte kornåkeren på grensa mellom Hamar og Ringsaker.

– Det er godt å bli hørt. Det viser at demokratiet fungerer på en positiv måte, sier Pål Henning Berg, en av dem som har gått i front i kampen mot høye boligblokker.

GIKK MOT OPPRINNELIG PLAN

I sitt vedtak legger Fylkesmannen vekt på at kommunen later til å ha lagt vekt på utbyggers interesser, framfor naboer og andre berørte.

For opprinnelig sa reguleringsplanen for området at boligblokkene ikke kunne bygges over tre etasjer. Men mot kun én stemme vedtok kommunestyret i Ringsaker 1. februar at OBOS kunne legge på én etasje, slik at antall boenheter kunne økes. Rådmann Jørn Strand skrev i saksframlegget for planutvalget at den største endringen var at området ble bebygd, og «ikke om bebyggelsen blir i tre eller fire etasjer».

– BLIR EN SYRETEST

Nå som kommunen og utbygger OBOS har fått rødt lys av Fylkesmannen, er Berg spent på hva Ringsaker kommune vil gjøre. I utgangspunktet må kommunen behandle reguleringsplanen på ny, og forholde seg til vedtaket fra Fylkesmannen. Dog finnes det en ankemulighet for de folkevalgte: Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Hva tror du de vil foreta seg?

– Det bør sitte langt inne å overprøve Fylkesmannens vedtak. Det var siste klageinstans for vår del. Hvilke argumenter de skal bruke for å overprøve denne avgjørelsen, det ser jeg ikke, svarer Berg, og legger til:

– Vi får se om Ringsaker er på innbyggernes side, eller utbyggernes side. Det blir en syretest i forholdet til det aspektet.

REDDE FOR SMITTEEFFEKT

Sammen med nabo Tom Helgesen understreker Berg at motstanden mot høyere boligblokker er basert på noen enkle prinsipper. De er redde for at hvis det tillates fire etasjer, vil vegen til fem og seks for resten av området være kort. De mener det bør være forutsigbarhet i reguleringsplaner.

– Derfor er det fint at Fylkesmannen forholder seg til den planen som var, sier Helgesen.

– Det er en sunn beslutning, med tanke på det totale perspektivet, og med tanke på bomiljøet. Når du gjør så store endringsforslag på en reguleringsplan som det tok 10–15 år å lage, hva skal man da med reguleringsplaner? undrer Berg.

- prosjektene blir utsatt

OBOS siktet seg inn på salgsstart i høst og byggestart på Lund Søndre til våren. Nå er alt i det blå.

Det forteller OBOS-sjef Kjell Magne Brobakken til HA.

– Vi er overrasket, men sånn er det. Vi får ta en runde med kommunen rett over ferien. Dette betyr i hvert fall at framdriften på prosjektene blir utsatt. Uansett så vil vi rykke tilbake, sier Brobakken, og antyder at siste ord ikke er sagt i denne saken.

Tidligere har OBOS-sjefen uttalt til HA at de ønsker å bygge så høyt og tett som mulig.

– Vi ønsket å gjøre en endring, og det ønsket har vi fortsatt.

Rådmann Jørn Strand i Ringsaker kommune ønsker ikke å si så mye om vedtaket i denne omgang.

– Vi vil gå nøye gjennom brevet fra Fylkesmannen. Så vil vi saksbehandle det hele og legge saken fram for politisk behandling i planutvalg og kommunestyre i høst. Har ikke nærmere kommentar nå, skriver Strand i en SMS til HA onsdag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.