Sparebank1 Østlandet - den forholdsvis nyfusjonerte storbanken med Sparebanken Hedmark i førersetet - presenterte sitt foreløpige 2017-resultat fredag morgen.

Overskuddet (etter skatt) er 160 millioner kroner bedre enn i 2016 da resultat etter skatt var på 1.100 millioner (1,1 milliard) kroner.

- 2017 ble på alle måter et meget godt år for SpareBank 1 Østlandet, med tidenes beste resultat og en vellykket fusjon mellom tidligere Sparebanken Hedmark og Bank 1 Oslo Akershus. Fusjonen ble gjennomført etter oppsatt tidsplan, med høyere kostnadsbesparelser enn forventet på 82 millioner kroner og fortsatt høy motivasjon i organisasjonen. – Jeg er imponert over organisasjonens evne til å levere i et år med stor omstilling, sier konsernsjef Richard Heiberg.

GIR TIL EIERE OG KUNDER

Banken betaler nå for første gang utbytte og styret foreslår 3,96 kroner per egenkapitalbevis til eierne og totalt 204 millioner kroner i kundeutbytte.

Som første bank i Norge skal banken nå også dele ut kundeutbytte og styret foreslår 204 millioner kroner for 2017. Utbetalingen vil skje i etterkant av representantskapsmøtet og i løpet av april.

– Det er naturligvis veldig hyggelig for meg å kunne vise til et så godt årsresultat i vårt aller første utbetalingsår til både eiere og kunder, sier Heiberg.

Flere kunder

Kundetilveksten har vært god det siste året og banken har nå 324.000 kunder. Dette er 34.000 flere enn i fjor.

Utlånsveksten i 2017, inklusiv overførte lån til kredittforetak, var på 8,4 prosent. Innskuddsveksten var på 4,6 prosent. Banken hadde i 2017 en netto inngang på tap på 20 millioner kroner, noe som i hovedsak skyldes en reduksjon av gruppevise nedskrivninger innenfor bedriftsmarkedet som følge av bedret kredittkvalitet.

- Også framtidsutsiktene er positive. Slik makrosituasjonen nå fortoner seg, blir 2018 et bra år for banken, sier Heiberg.

Positiv utvikling i egenkapitalbeviset

Banken sier at noteringen av bankens egenkapitalbevis på Oslo Børs i juni ble vellykket, med stor interesse fra både internasjonale og lokale investorer. Egenkapitalbeviset har gjennom det siste halvåret hatt positiv utvikling.

For aller første gang skal banken nå betale utbytte til egenkapitalbeviseierne. Styret foreslår et utbytte på 3,96 kroner per egenkapitalbevis, noe som utgjør 50 prosent av eiernes andel av konsernets overskudd

Satser på innovasjon og bærekraft

SpareBank 1 Østlandet satser nå enda sterkere på innovasjon og forretningsutvikling.

- Vi har i løpet av 2017 bekreftet vår evne til å utvikle kundevennlige løsninger, eksempelvis kundeutbytte, stemmestyrt pålogging og betalingsoverføring i mobilbank og etablering av selskapet Askelab AS, et miljø for nyskaping innen mobilitet og digitalisering. Arbeidet med utvikling og digitalisering vil fortsette for fullt i 2018, sier Heiberg og legger til:

- Dette gjør vi samtidig som vi beholder og styrker vår lokale profil.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.