Forestillingen finner sted i landlige omgivelser på idylliske Mattisrud gård, forbi bomstasjonen langs Budorvegen. Her holder både sauer, kopplam, andunger, griser, kaniner, gårdseiere og skuespillere til en dag i slutten av juni. De øver til premieren som er fredag.

– Vi prøver å få folk til å huske de gode gamle dager gjennom småbruksidyll, som tross alt hadde helt andre utfordringer enn i dag, sier Tor Karseth, manusforfatter og regissør.

Men det er ingen pekefinger de prøver å rette med forestillingen de nå har for 13. gang på Mattisrud. Gjennom forestillingen ønsker de at folk skal skjønne hvordan det var før i tida.

Småbruksdrama før i tida

For det var både stort og smått som utgjorde konflikter i hverdagen til en småbrukerfamilie på 1900-tallet.

– En lamunge blir borte, eldstejenta får seg arbeid, minstejenta får blodforgiftning, man blir tilbudt å overta en familiegård i Stange, og skal man egentlig kjøpe seg separator eller hest?

Karseth nevner i fleng noen av konfliktene skuespillet kommer borti, uten å ville røpe vendepunktet i spillet.

I forestillingen får publikum ta del i en småbrukerfamilie gjennom en hel uke, og det er tilnærmet ubegrenset med plass til publikum på gården.

– Her på Mattisrud har vi hjerterom til alle. Blir det fullt foran scenen så kan man sette seg oppover låvebrua også, sier gårdseierne Ingrid Lekve og Jon Karlsen.

Om det blir dårlig vær, vil skuespillet foregå nettopp på låven.

Nye skuespillere

I år er fem av de seks barneskuespillerne nye. Allikevel har flere av dem sett skuespillet tidligere.

– Jeg har sett på det i fire år, og i år hadde jeg lyst til å være med som skuespiller, forteller Bror Åsmund Mittet (9) en av de nye skuespillerne.

Den eneste barneskuespilleren som ikke er ny i år, har til gjengjeld fått seg en helt ny rolle og forteller at det er litt rart.

– I år har jeg blitt gjetergutt, mens før hadde jeg rollen som Bror Åsmund har fått, i fire år. Da tenker jeg ofte at jeg må gjøre det som Bror skal gjøre!

Forestillingen vil bli vist på Mattisrud fredag kl. 12, lørdag kl. 16.00 og søndag kl. 13.00. Senere i sommer blir det blant annet familiedag 23. juli og hestens dag 12. august.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00