• TAKE FIVE: Kvartetten Take Five var aktive i Hamars musikkliv i et drøyt tiår.
  • YESTERDAYS: I 2012 grunnla Bjørn Kristen Ørbæk jazzklubben Yesterdays. Her er han sammen med arvtakerne Dag Orbak (til venstre) og Arild Sandbakken. FOTO: GEIR VESTAD

Stua hjemme Furubergvegen i Hamar fungerer denne uka som øvingslokale og innspillingsstudio, og til prosjektet har han innkalt den 87-årige klarinettisten Per Granlund, sin 82-årige samboer Aud Elsfjorden på bass og hennes 31 år gamle barnebarn Mats Lillehagen på gitar. Det betyr en gjennomsnittsalder på 70 år. Uten Mats ville den vært 83 år.

GENERASJONSKAMERATENE

Samspillet startet i 1986, da samboer Aud kjøpte en bassgitar for å akkompagnere Ørbæk på hans nyanskaffete trekkspill. Det skjedde samme år som Auds tredje barnebarn, Mats Lillehagen, ble født. 15 år senere begynte Mats å spille gitar og piano og ble etter hvert en viktig del av jazzkvartetten Take Five, den samme besetningen som Generasjonskameratene, som de spøkefullt kaller seg i dag.

MUSIKALSK ARV

– Jeg ser dette som en musikalsk arv jeg vil etterlate meg, og jeg tar opp temaer som ligger hjertet mitt nært, forklarer Ørbæk.

Gjennom de 15 låtene tas vi med til «Butikkenes by» i et hjertesukk over Hamar bys utvikling fra et levende sentrum til slik vi kjenner det i dag, han filosoferer over alderdommen og dens prøvelser og tar opp temaer som språk, nordmenns hang til sydenturer og betraktninger over et liv som lærer i ungdomsskolen, for å nevne noe.

GLADE AMATØRER

– Vi har det fortsatt moro, og føler oss privilegerte som glade amatører når vi uanfektet av alder fortsatt har musikken å ty til når verden går oss imot, forteller hamarpatriot Ørbæk.

I bybildet er han kjent som aktiv musiker, grunnleger av den nostalgiske jazzklubben «Yesterdays» og debattforumet «Speaker`s Corner». Han er aktiv avisdebattant (noen vil kalle ham spalteplager). Og han har ikke minst profilert seg med sin innbitte motstand mot obligatorisk sidemål i grunnskolen. Ørbæk var også en av ildsjelene i folkeaksjonen «Ja til et grønt Koigen», som satte en stopper for Arthur Buchardts hotellplaner på Koigen.

Om 100 år er allting glemt, men nå er det altså de siste 80 det gjelder.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00