De fleste på Hedmarken har enten hørt om eller spist den velkjente Øya-poteten på Øya Maritim på Helgøya. I omtrent 12 år har matserveringsstedet stått til unnsetning for sultne mjøs-farere i båt.

I begynnelsen var Øya Maritim et sted man kunne få seg en is og en kaffe. I dag har det blitt en plass mange reiser til i sommerferien for å smake på den beryktede bakte poteten.

Daglig leder på Øya Maritim Emil Haugli forteller at når Tor Erik Haug drev uteserveringen, var det bare et «førstemann til mølla»-konsept med potetene.

– Da hadde vi kanskje førti poteter. Og når maten var ferdig, ropte vi «nå er maten klar», og da var det førstemann til Mølla, sier Haugli.

rekordsalg på Én dag

På lørdag serverte Øya Maritim hele 900 retter. Hele helgen ble det servert omtrent 1.700 retter, og det er spesialiteten som fortsatt er favoritten.

– 80 prosent av det vi selger, er bakt potet, sier Haugli.

Han legger til at utvalget av fyll har blitt større, med pulled pork eller skagen. Potetene som blir brukt, blir kjøpt via Bama og transporteres fra Irland. Selv har Haugli drevet Øya Maritim i ni år, men har ingen planer om å gjøre store forandringer på klassikeren.

– Poteten har verken blitt bedre eller dårligere. Ærlig mat til en ærlig pris har vist seg å være populært. Vi bevarer samme kvalitet, forteller Haugli.

Naturligvis er daglig lederen fan av den bakte poteten, men det blir ikke det til middag hver dag.

– Jeg spiser omtrent ti poteter i løpet av sommeren. Det har sine naturlige årsaker at jeg ikke spiser mer når jeg serverer rundt 200 poteter hver dag, sier Haugli.

Trangt på brua

Tidligere var det flest båtfolk som tok turen innom for å spise. De senere årene har man sett at flere i bil og lokalturister også tar turen. Haugli forteller med en spøkefull tone at det hender folk ikke kommer seg over brua til Helgøya.

– Det hender jo at folk nesten ikke kommer seg over brua. Men det er jo også fordi vi har andre tilbud som klatrepark og Skafferiet her på Helgøya, sier Haugli.

Det kommer ikke så mange utenlandske kunder, ifølge Haugli. Men det hender fortsatt at det kommer lokale folk som aldri har vært her tidligere.

– Jeg opplever at lokale folk kommer og aldri har vært her før. Og de blir overrasket over hvor fint det er, sier Haugli.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00