Til vanlig er Egil Kristiansen båtbygger for kunder på nasjonalt plan. Nå går mye av dagene til noe helt annet – å lage en modell av sommertoget som er på rundreise i Norge. 12 juli kommer både kopien og originalen til Moelv.

Dette er en del av prosjektet Kristiansen kaller «Dobbeltsporet på Mjøsa», som er inspirert av jernbaneutviklingen i Hamar. Ideen dukket opp når han så de første bildene av sommertoget.

– Jeg har mange moduler som brukes på NSB i dag. Så kom bildene av sommertoget, og da begynte jeg å tenke på at jeg kunne bruke samme lokomotiver som det, forteller Kristiansen.

Sovevogner fra Stjørdalen

Opp en trapp inne på båtverkstedet er hobbyrommet til togmodell-entusiasten. Hele rommet er omringet av en lang togbane, som er trafikkert med metervis av små lokomotiver.

Han har lenge hatt dette som hobby, og synes det er artig at et slikt arrangement skjer i Ringsaker. Han ser på det som sunt for hobbyens rykte.

– Det er ikke for meg jeg gjør dette. Det er for hobbyen. Arrangementet er en fin anledning til å profilere hobbyen, sier Kristiansen.

Nå står mye av pirkearbeidet igjen. Heldigvis har Kristiansen fått god hjelp fra folk Norge rundt underveis.

– Vi er 3–4 folk fra Norge som jeg har fått kontakt med via Facebook. Sovevognene er det en kar fra Stjørdalen som har håndlagd. Takket være folk med de samme interessene så får vi det til, sier Kristiansen.

Som man ser på modellen, er også dekoren lik som på originalen. Det var ha viktig «å ha noe som ligner skikkelig» sier Kristiansen, og at hjelpen ikke var langt unna.

– Jeg spurte en fra Oslo-området om han kunne lage deksler, litt på spøk. To dager etter hadde han laga dem, sier han.

Publikum får prøve

Når sommertoget ankommer Moelv, skal også Kristiansens modell stå klar for publikum. Da kan alle som, vil prøve det.

– Hvis vi får til, skal unger få komme og kjøre toget, sier Kristiansen.

Modellen han lager er en plastmodell som er av det mer økonomiske slaget. Den krevende hobbyen krever ikke bare tid, men også penger, virker det som på Kristiansen.

– Nei, penger snakker vi ikke om nå. Det er som å ha hest, sier Kristiansen og ler.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00