For en av de innsatte har sykkelverkstedet betydd spesielt mye.

– Da jeg kom til Ilseng fengsel, var jeg skikkelig dårlig stelt. Nå reparerer jeg to-tre sykler om dagen, og håper å få jobb som sykkelreparatør i Oslo når jeg kommer ut, forteller Mikkel Strand (37).

Mikkel begynte med hasj av ren nysgjerrighet da han var tretten år gammel. Nysgjerrigheten ble til avhengighet, men nå er han lei.

– Jeg er drittlei rus. Nå er det på tide å bli voksen, og jeg sitter faktisk inne for første gang som rusfri.

I tre måneder har Strand vært på Ilseng fengsel og reparert sykler, og han har hatt enorm progresjon, bekrefter fengselsbetjent og miljøterapeut, Bengt Storsveen.

– Da han kom sov han ofte her på verkstedet. Nå blir han kalt hjelper nummer to av de andre innsatte, hvor jeg er hjelper nummer en, forteller Storsveen.

Får praksisattest

På en god uke reparerer det nystarta sykkelverkstedet opptil 15 sykler. Verkstedet er et resultat av samarbeid mellom Ilseng fengsel og Storhamar videregående skole, og en del av kriminalomsorgens strategiplan 2015-2018, om å legge til rette for livet utenfor og se hele mennesket.

For når de innsatte har arbeidet på sykkelverkstedet kan de få praksisattest som sykkelreparatør stemplet med Storhamar skole.

Storsveen forteller at tilbudet er populært.

– Vi har hele tiden lange ventelister her, men jeg har kun kapasitet til å ha åtte stykker her samtidig, forteller fengselsbetjenten.

I dag soner 86 personer ved fengselet, og i tillegg til sykkelverksted har fengselet småindustri, tømrer-, snekker- og lafteverksted.

Visjon om gjenbruk

I tillegg til å være en del av kriminalomsorgstrategien, er sykkelverkstedets visjon også å være klimavennlig, og de reparerer syklene med både brukte og nye deler.

De ferdigreparerte syklene kan du kjøpe for en billig penge på Hamar fengsel hver torsdag.

– De fleste innsatte hos oss er menn, og de kjøper herresyklene. Men det er mer enn nok av dame – og barnesykler! sier Storsveen.

Han legger til at hvis du har en sykkel som skal kastes, tar fengselet takknemlig imot disse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.